Odata počast žrtvama
148

U Donjoj Gradini obilježena 77. godišnjica zločina u ustaškom logoru Jasenovac

B. R.
Obilježavanje godišnjice zločina u ustaškom logoru Jasenovac (Foto: SNSD)
Obilježavanje godišnjice zločina u ustaškom logoru Jasenovac (Foto: SNSD)
U Donjoj Gradini danas su obilježeni 77. godišnjica zločina u ustaškom logoru Jasenovac i proboja posljednjih jasenovačkih logoraša.

Zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije su žrtvama odali počast na grobnom polju Hrastovi. Odata je počast velikom broju ubijenih Jevreja, Srba, Roma i drugim žrtvama ustaškog režima.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) je prošli mjesec na spomen-obilježje položio cvijeće. Učinili su to danas i član Predsjedništva Milorad Dodik (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD), predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović (SNSD) i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Prisutni su bili i drugi zvaničnici.

Dodik je izjavio da je "patriotski" sjećati se onoga što se desilo u Donjoj Gradini tokom Drugog svjetskog rata te je osudio pokušaj da se rehabilituje ustaški pozdrav. Osim toga, odlazak je iskoristio i za propagiranje poznatih političkih stavova o Republici Srpskoj i "dvije srpske države".

Vučić je kazao da prilikom svakog dolaska u Donju Gradinu pokušava da pronađe odgovore o zlu, uzrocima, zašto bi neko uradio ovako strašan zločin, ali da nikad ne uspijeva pronaći odgovor na to pitanje.

Komšić je nakon posjete spomen-obilježju napomenuo da fašizam nikad ne spava.

Godišnjica zločina u Jasenovcu obilježena je i vjerskim programom.