{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U devet općina ZDK-a prestala neposredna opasnost po ljudske živote

F
22.5.2014. u 14:34
23
1
U devet općina ZDK-a prestala neposredna opasnost po ljudske živote
23
U devet općina ZDK-a prestala neposredna opasnost po ljudske živote
Željezno Polje
Na osnovu uvida u stanje na terenu Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je u općinama Visoko, Olovo, Vareš, Breza, Usora, Kakanj, Tešanj, Zavidovići i Doboj-Jug prestala neposredna opasnost po ljudske živote.
Iz ovog zaključka izuzete su općine Zenica i Maglaj, te dijelom Žepče, ali je i dalje na snazi odluka Vlade Kantona o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće na području cijelog kantona.

Na tri općine, izuzete iz zaključka o prestanku neposredne opasnosti, Kantonalni štab civilne zaštite će u narednom periodu usmjeriti svoje aktivnosti i interventno djelovati na sprečavanju ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara.

U općinama gdje je prestala neposredna opasnost po ljudske živote, Kantonalni štab će selektivno djelovati, a oformljene komisije će, u skladu sa usvojenom metodologijom definisanom na nivou Federacije BiH, započeti postupak utvrđivanja materijalne i nematerijalne štete prouzrokovane poplavama.

Najveći broj aktivnosti će se sada usmjeriti na područje nemilskog kraja i mjesnoj zajednici Željezno polje, kao i sva ostala područja s kojima još nije uspostavljena puna komunikacija.

Fokus aktivnosti bit će na daljnjoj izgradnji i otvaranju putnih i drugih komunikacija, a nastavit će se organizovati dostava hrane i higijenskih potrepština, medicinska, vatrogasna i svaka druga neophodna oprema kao i sredstva zaštite. Štab će se angažirati na uspostavljanju putnih komunikacija kroz dva alternativna pravca koji će omogućiti da se dopre do tih naselja.

Treći prioritet i pravac aktivnosti Štaba bit će usmjeren na općinu Maglaj gdje će se vršiti intervencije i pomagati na uspostavi sistema u svim oblastima života. U ovoj općini potrebno je prvenstveno dovršiti proces čišćenja organskog i neorganskog otpada, kako ne bi došlo do zaraze ljudi i životinja.

U tom cilju, svim općinama naloženo je da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu općinama Maglaj, Žepče i Zenica, i to u svim aktivnostima vezanim za raščišćavanje i otklanjanje posljedica poplava.

Štab je donio također i odluku da se za potrebe Direkcije za robne rezerve nabavi interventna količina različitih roba, materijalno - tehničkih sredstava i goriva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: