Rajko Kuzmanović
0

'U Dejtonu su svi dobili ono što je realno'

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da Ustav BiH i Dejtonski sporazum treba izvršavati, a ne mijenjati, jer, kako je naveo, promjena ustavnog i državnog uređenja BiH u ovom momentu može da donese samo lošije uređenje.

Povodom 14 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Kuzmanović je rekao da ovim sporazumom nijedan od tri konstitutivna naroda u BiH nije dobio sve što je želio, već da su svi dobili ono što je realno i što se može ostvariti u BiH.

Kuzmanović je istakao da je Dejtonski sporazum jedno veliko političko i pravno djelo, koje je, kako je naveo, uspjelo da iznese osnovne stvari koje su bitne za BiH i Republiku Srpsku.

"Period od 14 godina za velike društvene događaje nije dug, ali za nas predstavlja značajno razdoblje", rekao Kuzmanović novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su od samog usvajanja Dejtonskog sporazuma i donošenja Ustava određene političke snage počele da govore o tome da sporazum treba mijenjati, te unositi nove elemente, koji su potpuno nerealni i neostvarivi.

"Proteklih 14 godina vidim kao potpuno izvršavanje slova i duha Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali vidim i da postoje oni koji bi to rado mijenjali", naglasio je Kuzmanović i ocijenio da promjena ustavnog i državno uređenja BiH u ovom momentu može samo da donese lošije uređenje, zbog čega Ustav i Dejtonski sporazum treba izvršavati, a ne mijenjati.

On je dodao da to treba "pustiti vremenu", pa zajednički raditi kada se uoči da, kako je naveo, treba donijeti nešto novo.