{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U decembru česte izmjene toplih i hladnih perioda

F
3.12.2012. u 12:56
6
5
U decembru česte izmjene toplih i hladnih perioda
6
U decembru česte izmjene toplih i hladnih perioda
Foto: Klix.ba
Prva dekada trebala bi da bude hladnija od višegodišnjega prosjeka, nešto malo toplije u odnosu na višegodišnji prosjek očekuje se početkom treće dekade decembra, kazao je Agenciji Fena klimatolog Federalnog hidromeotorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.
Prema statističkim pokazateljima u decembru srednje temperature bi trebale da budu nešto ispod ili u granicama višegodišnjeg prosjeka. Prosječna temperatura za glavni grad BiH iznosi u decembru 0,3 stepena, dok u Mostaru prosječna temperatura je 6,2 stepena, u Tuzli 0,9, a u Bihaću 1,7 stepeni Celzijusa.

Ukupne količine padavina bi trebale da budu u granicama višegodišnjega prosjeka. Prosječna suma padavina u decembru u Sarajevu iznosi 85 litara po metru kvadratnom, u Tuzli 72, dok na području Bihaća srednja količina padavina u decembru iznosi 111 litara po metru kvadratnom, kazao je Zulum.

Govoreći o sezonskoj prognozi za decembar, januar i februar, Zulum navodi da će zima 2012./2013. biti u granicama ili nešto iznad višegodišnjega prosjeka što se tiče temperatura. Dok bi količine padavina trebale da budu nešto ispod višegodišnjega prosjeka.

U januaru temperature bi trebale da budu nešto iznad višegodišnjeg, a padavine ispod višegodišnjeg prosjeka. U februaru temperature bi trebale da budu u granicama ili nešto ispod višegodišnjeg prosjeka zavisno od kraja BiH, dok bi padavine trebale da budu ispod višegodišnjeg prosjeka, kazao je Zulum.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: