|

U decembru česte izmjene toplih i hladnih perioda

U decembru česte izmjene toplih i hladnih perioda
6
F
FENA
3.12.2012. u 12:56
5
komentara
6

dijeljenja
U decembru česte izmjene toplih i hladnih perioda Foto: Klix.ba
Prva dekada trebala bi da bude hladnija od višegodišnjega prosjeka, nešto malo toplije u odnosu na višegodišnji prosjek očekuje se početkom treće dekade decembra, kazao je Agenciji Fena klimatolog Federalnog hidromeotorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.
Prema statističkim pokazateljima u decembru srednje temperature bi trebale da budu nešto ispod ili u granicama višegodišnjeg prosjeka. Prosječna temperatura za glavni grad BiH iznosi u decembru 0,3 stepena, dok u Mostaru prosječna temperatura je 6,2 stepena, u Tuzli 0,9, a u Bihaću 1,7 stepeni Celzijusa.

Ukupne količine padavina bi trebale da budu u granicama višegodišnjega prosjeka. Prosječna suma padavina u decembru u Sarajevu iznosi 85 litara po metru kvadratnom, u Tuzli 72, dok na području Bihaća srednja količina padavina u decembru iznosi 111 litara po metru kvadratnom, kazao je Zulum.

Govoreći o sezonskoj prognozi za decembar, januar i februar, Zulum navodi da će zima 2012./2013. biti u granicama ili nešto iznad višegodišnjega prosjeka što se tiče temperatura. Dok bi količine padavina trebale da budu nešto ispod višegodišnjega prosjeka.

U januaru temperature bi trebale da budu nešto iznad višegodišnjeg, a padavine ispod višegodišnjeg prosjeka. U februaru temperature bi trebale da budu u granicama ili nešto ispod višegodišnjeg prosjeka zavisno od kraja BiH, dok bi padavine trebale da budu ispod višegodišnjeg prosjeka, kazao je Zulum.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...