Sutra u 10 sati
0

U cilju zaštite zdravlja: Javna rasprava o zakonu o zabrani i ograničenoj upotrebi duhana

Klix.ba
Javna rasprava o Nacrtu zakona o zabrani i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda za područje Kantona Sarajevo zakazana je za sutra, četvrtak, 13.07.2017. godine u 10 sati u Sali Općine Centar od strane Federalnog Ministarstva Zdravstva koje je predlagač navedenog Zakona.

Ovaj zakon, u cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva uređuje mjere zabrane i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, njihovog oglašavanja, te sprječavaje pristupa maloljetnih osoba ovim proizvodima.

Javna rasprava jedan je od odlučujućih faktora sudbine nargila barova, te brojnih uposlenika ovih objekata. U Nacrtu ovog zakona duhan koji se koristi u proizvodnji cigareta izjednačen je sa smjesom koja se koristi za pripremu nargile – vodene lule. Samim tim nargila – vodena lula je u Nacrtu ovog zakona izjednačena sa cigaretama i za nju vrijedi apsolutna zabrana, bez ustupaka.

Ovakav način svrstavanja vodene lule – nargile u zakon bez ikakvog upita prema vlasnicima Nargila barova doveli su kompletno djelovanje više od 150 nargila barova sa područja FBiH u pitanje, te samim tim u pitanje je doveden i veliki broj radnih mjesta, kao i porezi po direktnim i indirektnim prihodima, što predstavlja svojevrstan udar na budžet FBiH.

Anera Junuzović iz Udruženja vlasnika nargila barova te ljubitelja nargile – vodene lule izjavila je da je Udruženje spremno postupiti po naknadno definisanim zajednički usaglašenim pravilnikom ili podzakonskim aktima, ali da nargile nisu i ne mogu biti dio propisanog zakona o zabrani i ograničenoj upotrebi duhana.

"U cijelosti razumijemo potrebu da se poduzimaju koraci koji imaju za cilj smanjenje korištenja duhanskih prerađevina, posebno među maloljetnim osobama, te smo slobodni ponuditi rješenja koja bi odgovarala kako zaštiti zdravlja nepušača, tako i pravu postojećih korisnika nargile, aktivno ćemo učestvovati u sutrašnjoj raspravi kako bi bolje informisali predlagače zakona, kao i javnost o nepostojanju korelacije između smjese za pripremu nargile i duhana. Spremni smo učestvovati u pripremi potrebnih izmjena Zakona koje bi dovele do regulisanja naše djelatnosti, ali nikako ne pristajemo na to da nam se zabrani pravo na rad, bez izuzetka", poručili su iz ovog Udruženja.

Kao neka od rješenja navodi se i rigorozno kažnjavanje objekata i odgovornih lica koji omogućavaju konzumiranje nargile – vodene lule, pa čak i ulazak u objekt maloljetnim licima, uvođenje posebne atestirane ventilacije u nargila barove, uvođenje posebne metodologije za kontrolu rada i poslovanja nargila barova, dodatno poboljšavanje sanitarnih uslova uvođenjem posebne vrste sanitarnog minimuma i brojna druga. U slučaju da se ovaj zakon prihvati kao prijedlog u ovom obliku, bez prava na modifikaciju i prilagodbu, izvjesno je da će rezultat biti zatvaranje svih nargila barova.

Javna rasprava je otvorena za javnost te se pozivaju svi zainteresovani da svojim prisustvom, te aktivnim učešćem doprinesu izradi Prijedloga ovog zakona.