BiH
1

U četvrtak štrajk upozorenja u srednjim školama na području SBK-a

FENA
Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nauke i kulture SBK-a (SSVOONK) donio je odluku da se 19. marta od 12 do 13 sati organizira štrajk upozorenja u svim srednjim školama na području tog kantona.

"Jedan od razloga je nepoštivanje Zakona o srednjoj školi, kroz pokušaj primjene Pravilnika o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju nastavnika i stručnih saradnika, koji je u suprotnosti s postojećim zakonskim propisima. Osim toga, ne poštuje se Kolektivni ugovor i primaju nastavnici na određeno vrijeme, do 30. juna. Praktično, na taj način im se oduzima pravo rada dva mjeseca godišnje", kazao je Abdulah Serezlija, potpredsjednik SSVOONK-a BiH i član Pregovaračkog tima Sindikata.

Dodaje da je razlog također neisplaćivanje sudski donesenih presuda u korist uposlenih u srednjim školama, što je hronični problem već pet godina.

"Kao što je poznato, nijedna konvertibilna marka nije isplaćena, iako se u budžetu redovno planiraju sredstva po tom osnovu. Međutim, gdje ona idu, mi zaista ne znamo", naveo je on.

Sindikat zahtijeva i poboljšanje uvjeta rada i bolju opremljenost škola, koji nisu na nivou kojem bi trebali biti. Protivi se nezakonitom umanjenju i neisplaćivanju određenih vrsta naknada uposlenima u srednjem obrazovanju, te insistira na usklađivanju pedagoških standarda za srednje obrazovanje kada je u pitanju broj učenika u odjeljenju, u skladu s postojećim Pedagoškim standardima ostalih kantona u Federaciji BiH i zemalja u okruženju.

"Kada je riječ o pedagoškim standardima, najmanji broj učenika, 24, predviđen je u SBK-u što je, poređenja radi, optimalan broj učenika u Zeničko-dobojskom kantonu. Sve ovo je posljedica nesinhronizovanog obrazovnog sistema u Federaciji BiH, koji se u SBK-u reflektira na najnepovoljniji način. Ovi parametri posebno su izraženi u općinama Travnik i Bugojno, dok je u nekim drugim sredinama, kao što su npr. Busovača, Kreševo i neke druge općine, broj učenika znatno manji, pa su i uvjeti za obrazovanje i rad nastavnika bolji", istakao je Serezlija.

Po njegovim riječima, zbog svega navedenog, Sindikat je zatražio mišljenje inspekcijskih organa i obratio se Uredu za zakonodavstvo Skupštine SBK-a.

"Interesantno je da se svi oni oglašavaju nenadležnim. Konsultovali smo se s advokatima i vidjeli da imamo uporište u našim zahtjevima. Ali, da ne bi došlo do sudskih postupaka, obratili smo se Klubu Bošnjaka u Skupštini SBK-a sa zahtjevom da oni ovu priču stave na politički nivo i da pokušaju da, jednostavno, u nadležnom ministarstvu dovedu do toga da se važeći zakoni poštuju. Mi smo svjesni da je odlazeća vlast pogrešna adresa za pregovore, ali oni vuku poteze kao da su aktuelna vlast. Mi sada hoćemo da zaustavimo sve te aktivnosti i da s Vladom, koja će biti imenovana, pregovaramo i dogovorimo kako ćemo raditi u naredne četiri godine", naglasio je.

O svojoj namjeri Sindikat je pismeno upoznao Pregovarački tim i Vladu SBK-a, Kantonalnu skupštinu, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK-a, Glavni odbor i Predsjedništvo Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, direktore svih srednjih škola, kao i sindikalne školske odbore koji će, tokom trajanja štrajka, preuzeti ulogu štrajkačkih odbora.