Posljednja šansa
2

U četvrtak nastavak pregovora o održavanju lokalnih izbora u Mostaru

Piše: R. D.
Foto: A. P./Klix.ba
Foto: A. P./Klix.ba
Nakon skoro mjesec dana pauze, delegacije devet parlamentarnih stranaka u četvrtak bi trebale održati novi krug pregovora o održavanju lokalnih izbora u Mostaru, odnosno provedbi presude Ustavnog suda. Kako Klix.ba saznaje, sastanak je zakazan 7. juna u podne, na staroj lokaciji u Vijećnici Grada Mostara.

Domaćin ovog kruga pregovora je gradska organizacija SDA, a u pozivu koji je otišao na adrese ostalih političkih subjekata predviđen je razgovor o dvije tačke dnevnog reda. Trebalo bi se raditi na usaglašavanju stavova o prijedlogu izmjena Statuta, ali i na usaglašavanju "političkog sporazuma gradskih odbora političkih stranaka“.

Podsjećamo, posljednji sastanak održan je 10. maja i on nije donio poseban napredak. Novi je trebao biti održan za petnaest dana, ali zbog obaveza aktera, kao i vjerskih praznika, do njega nije došlo u predviđeno vrijeme.

U ranijim razgovorima došlo se do načelnog dogovora dva prihvatljiva modela popunjavanja Gradskog vijeća te rješavanja za Centralnu zonu. Problem je nastao kad su na dnevni red došle izmjene Statuta Grada Mostara.

Špekulira se da bi sastanak u četvrtak mogao biti posljednji, bez obzira na to da li bi dogovor bio postignut ili ne.