Pred mimohod SABNOR-a
1.2k

U centru Sarajeva postavljena velika potresna fotografija koja svjedoči o zločinima NDH

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini će u Sarajevu u subotu u 12 sati organizovati komemorativni mimohod u znak sjećanja na građane ubijene tokom trajanja Nezavisne Države Hrvatske na ovim prostorima. Na mjestu odakle će mimohod početi danas je postavljen dramatični podsjetnik na ustaške zločine.

Građani koji se odazovu pozivu SABNOR-a okupit će se na Marijin-Dvoru, sarajevskom kvartu gdje je nekoliko dana pred oslobođenje grada ustaški režim vješanjem ubio 55 antifašista.

Na tom mjestu je jutros postavljena i velika fotografija Sarajlija obješenih u to vrijeme, tačnije u periodu od 18. marta do 4. aprila 1945. godine.

Mimohod je organizovan kao protuteža misi za Bleiburg koja će istoga dana, ali 15 minuta kasnije biti održana u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova. Misu će predvoditi kardinal vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, a njoj će prisustvovati 20-ak osoba.

Iako je misa predstavljena kao odavanje pošte ubijenim osobama, uglavnom ratnim zarobljenicima za vrijeme događaja u Bleiburgu i oko njega, kritičari skreću pažnju da se njom izjednačavaju zločinci i žrtve, gubitnici i pobjednici u Drugom svjetskom ratu.

Tako svakako misle predstavnici SABNOR-a koji navode da će građani okupljeni na Marijin-Dvoru sutra biti sjedinjeni u tišini kojom "zlu i slavljenju zla" snažno govore "ne".

"Antifašističko Sarajevo i Bosna i Hercegovina to od nas očekuju. Smrt fašizmu – Sloboda narodu!", poručuju iz SABNOR-a.