U Centru "Safet Zajko" uskoro se otvara prva atletska teretana u BiH

Klix.ba
20.2.2019. u 16:38
448
34
U Centru "Safet Zajko" uskoro se otvara prva atletska teretana u BiH
448
U Centru "Safet Zajko" uskoro se otvara prva atletska teretana u BiH
Stavljanjem u funkciju još jednog objekta sportisti će dobiti mogućnost da rade sprinterske, bacačke i skakačke discipline i tokom zimskog perioda, kada zbog snijega nisu u mogućnosti koristiti atletsku stazu.
Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao je danas sa direktorom Njemačke razvojne konsultantske komapanije GOPA mbH Rankom Markušem i Elmirom Ćerimagićem, predsjednikom Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo ugovor o dodjeli finansijskih sredstava za adaptaciju devastiranog objekta u Centru „Safet Zajko“ koji će se koristiti za potrebe atletske teretane.

Sredstva u iznosu od 39.000 KM Atletskom klubu "Novi Grad“ dodijeljena su kroz projekat zapošljavanja mladih YEP koji Služba za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Sarajevo realizira u saradnji sa Organizacijom GOPA i u saradnji sa Švicarskom vladom, a za koji je raspisan konkurs u prošloj godini.

„S obzirom na to da u Centru „Safet Zajko“ postoji atletska staza koja je u zimskom periodu nedostupna sportistima, u jednom od devastiranih objekata u Centru počela je sa radom atletska teretana koja je funkcionisala u improviziranim uslovima, tako da će nakon adaptacije još jednog devastiranog objekta ona dobiti puno bolje uslove za rad“, kazao je načelnik Semir Efendić.

Dodao je da će projekat biti podržan i od Općine, te da će i Atletski klub“Novi Grad“ samostalno osigurati dio sredstava kako bi se uslovi za atletiku u Novom Gradu popravili i bili što bolji, što bi trebalo rezultirati i boljim sportskim rezultatima u godinama koje su pred nama.

„Ovo je prva atletska sala u BiH koja nam omogućava da se rade sprinterske discipline, bacačke i skakačke discipline. Sa nama trenira naš olimpijac Kemal Mešić koji je bio na Floridi četiri godine i veoma je zadovoljan uslovima. U ovoj sali imamo mogućnost da napravimo jamu za skok udalj i samim tim ćemo omogućiti našim atletičarima da napravimo iskorak u profesionalnom sportu, pogotovo da napravimo kontinuitet između ljetnog i zimskog perioda, što je do sada bilo otežavajuće. Ovo je jedna velika prilika za bh. atletiku i za nas atletske radnike podstrek da radimo još bolje“, naglasio je Ćerimagić.

Kako je kazao Ranko Markuš projekat zapošljavanja maldih YEP već duže vrijeme sarađuje sa Općinom Novi Grad kroz nekoliko projekata među kojima je Inkubator poslovnih ideja.

"Jadan od poslovnih poduhvata je i ovaj koji pokazuje viziju same Općine u kom smjeru da se razvija. Ono što nam je  posebno važno je da će u narednih deset godina po 20-tero djece bez roditeljskog staranja imati priliku da potpuno besplatno koriste usluge ovog Centra. Također u samom projektu će biti zaposlena i jedna osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje KS-a“, objasnio je Markuš.


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: