{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U centru Beča sjećanje na genocid u Srebrenici

A
29.6.2012. u 19:35
3
U centru Beča sjećanje na genocid u Srebrenici
3
U centru Beča sjećanje na genocid u Srebrenici
Foto: Anadolija
U centru Beča danas je počela manifestacija sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
Desetine preživjelih Bošnjaka iz Podrinja, ali i brojni Austrijanci kao i članovi prijateljskih nevladinih organizacija iz Evrope, okupili su se na centralnom gradskom trgu Stephan Platz kako bi obilježili 17. godišnjicu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Skup je organiziralo udruženje "Srebrenica – Beč, platforma Bosna-Austrija“, u saradnji sa Muzejom grada Sarajeva i njemačkim udruženjem "Sudost Europa“ iz Berlina. Današnja manifestacija dio je projekta "Za svaku žrtvu po jedna maramica“ u okviru kojeg će Bosanske i Nijemice, članice udruženja "Srebrenica-Beč“ i "Sudost Europa“ izvesti maramice sa imenima 8.372 žrtava genocida u Srebrenici.

Predsjednica Udruženja "Srebrenica -Beč, platforma Bosna-Austrija“ Fahra Hajdarević izjavila je novinaru agencije Anadolija da je jedan od ciljeva današnjeg skupa u Beču da se izvrši pritisak na austrijski parlament kako bi usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i spriječio njegovo negiranje.

"Mora prestati negiranje genocida i namjera da se umanji broja žrtava. Srpska udruženja u Austriji stalno organiziraju skupove i tribine s ciljem da relativiziraju genocid i šire svoju lažnu istinu o bosanskom ratu. Mi tražimo da se u Austriji donese zakon kojim bi se zabranilo i strogo kaznilo svako negiranje genocida“, poručila je Hajdarević.

Među učesnicima dašanje manifestacije u glavnom austrijskom gradu je najviše članova familija žrtava genocida. Hajdarević je jedna od njih. "Izgubila sam više 100 članova moje porodice u Srebrenici. Moramo stalno i na svom mjestu ponavljati šta su Srbi učinili našem narodu. Mi preživjeli moramo biti glas nedužnih žrtava genocida“, naglasila je za agenciju Anadolija organizatorica manifestacije u Beču.

Bosanskohercegovačka udruženja veoma su aktivna u Austriji u pokušajima da se javnosti u toj zemlji predoči stavrna istina o ratu u BiH i razmjerima zločina. Asocijacija CSI iz Linza organizirala je do sada niz tribina i akcija čiji je cilj bio širenje istine i pomirenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: