{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Rijeci obilježeno 17 godina od genocida u Srebrenici

F
7.7.2012. u 14:49
0
U Rijeci obilježeno 17 godina od genocida u Srebrenici
0
U Rijeci obilježeno 17 godina od genocida u Srebrenici
U povodu obilježavanja 17 godina od genocida u Srebrenici, središtem Rijeke danas je u mimohodu prošlo stotinjak sudionika akcije "Srebrenica Rijekom hodi", koju je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke.
Povorka je krenula s Mosta hrvatskih branitelja, preko Korza, do Jadranskog trga i natrag, a na povratku su u Rječinu položili 17 ruža.

Sudionici su nosili majice s natpisom "Srebrenica – da se nikad ne zaboravi", koje su bijelom bojom simbolizirale bijele nadgrobne spomenike u Potočarima gdje su sahranjene pronađene žrtve, a na njima su bile izvezene bijele ruže, koje su izradile majke i žene Srebrenice.

Akcijom i mimohodom sudionici su iskazali potporu Maršu mira, koji se u BiH tradicionalno održava od 8. do 10. srpnja i odali počast svim stradalim Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolici.
U mimohodu je sudjelovao saborski zastupnik bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Nedžad Hodžić, koji je rekao da će se 11. srpnja, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, obilježiti diljem Hrvatske.

Genocid u Srebrenici nije tragedija nije samo bošnjačkog naroda kao žrtve, to je tragedija i onog naroda kome su pripadali počinitelji, to je tragedija svih naroda Europe, jer je Srebrenica u to vrijeme bila zaštićena zona, rekao je Hodžić.

Prije 17 godina u jednoj zaštićenoj zoni, pod snagama UN-a, odvojeni su muškarci i dječaci od 12 godina i pobijeno je više od 8.000 ljudi, što je i po haškom tribunalu genocid, a naša je poruka da se Srebrenica više nikada i nikome ne smije dogoditi, rekao je Hodžić.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke Ferhatović rekao je da je taj stravični zločin bio sumrak civilizacije.

U Srebrenici je, rekao je, poražena Europa, civilizacija i život. Tamo su ljudi pobijeni na najokrutniji način samo zato što nisu bili Srbi, samo zato što su bili drugačiji, rekao je Ferhatović naglasivši također da se Srebrenica, kao i druga mjesta ratnih stradanja u BiH i Hrvatskoj, nikada ne smiju zaboraviti niti ponoviti.

Po podacima organizatora, u današnjem mimohodu sudjelovalo je oko 120 ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: