BiH
103

U centru Beča održan mirni protest za JMB, okupilo se više od 300 građana

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Građani BiH koji žive i rade u Austriji organizovali su u centru Beča mirni protest podrške protestima koji su u posljednje dvije sedmice organizovani širom BiH, a u vezi problema zbog neusvajanja jedinstvenog matičnog broja (JMB).

Više od 300 građana različite nacionalnosti okupilo se na Stephans Platzu kako bi i oni na svoj način pružili podršku demonstacijama roditelja čija djeca nemaju JMB, ali i ostalim građanima koji su im se pridružili tim roditeljima u njihovoj borbi.

Među prisutnima je bio primijetan veliki broj roditelja s djecom pa čak i veoma malim bebama, ali i mnoga poznata lica koja se bave humanitarnim aktivnostima, kao što je osnivač udruženja "Torba za budućnost" Kemal Smajić, predsjednica udruženja "Srebrenica-Wien" Fahra Salihović-Hajdarević, članovi studetskog udruženja "Colegium Bosniacum", Obad Mugdim-Mugda iz udruženja "Our Kids-Austrija", Kemal Bogaljević Moke predsjednik KUD Behar u Beču, Jasna Kajdić-Kebić nekadašnja predsjednica KUD Ljiljan, Ahmed Husagić predstavnik SPO Wien, ali i mnogi drugi.

Skupu se obratila predsjednica udruženja "Srebrenica-Wien" koja se tom prilikom zahvalila svima koji su došli i naglasila da je ovo divna prilika da se pokaže jedinstvo jednog naroda.

"Ovo je divna prilika da pokažemo svijetu i Bosni da mi možemo i hoćemo zajedno i da prestanu da nas razdvajaju po nacionalnoj osnovi", kazala je Salihović.

Sa skupa je poslana poruka mira kojom se traži i zahtijeva da JMBG bude donesen na nivou države, jer oni hoće jednaka prava za sve.

Protesti širom BiH počeli su zbog nemogućnosti odlaska na liječenje tromjesečne Belmine Ibrišević koja zbog toga što nije imala JMB nije mogla otići na liječenje u inostranstvo.

Zahvaljujući pristisku koji je izvršen vezano za ovaj događaj, djevojčica je ipak prije nekoliko dana otputovala u Njemačku na liječenje gdje se trenutno i nalazi.

U Međuvremenu, podrška protestima u BiH stigla je i iz Bagdada.