{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Cazinu 2,5 miliona metara kvadratnih "sumnjive" površine

F
16.5.2012. u 09:37
0
0
U Cazinu 2,5 miliona metara kvadratnih "sumnjive" površine
0
U Cazinu 2,5 miliona metara kvadratnih "sumnjive" površine
Cazin
Iako Cazin nije u značajnijoj mjeri kontaminiran minama, sporost u deminiranju je evidentna. Od 1996. do danas očišćeno je oko 194.000 metara kvadratnih, prošle godine svega 5.000 metara, a "sumnjivo" je još oko 2,5 miliona metara kvadratnih.
S obzirom da za milion metara kvadratnih već postoje projekti, a među njima i oni koji su urađeni među prvima u BiH, nadležne službe i lokalne vlasti nastojaće ove godine ubrzati proces deminiranja.

Šef Službe za civilnu zaštitu Cazin Said Mujić kaže kako je nastavljena realizacija projekta otvorenog prošle godine, a dogovara se i realizacija drugih.

"To je čišćenje šume Beganović površine 19.748 metara kvadratnih, gdje je angažiran tim Civilne zaštite. Nastojimo konačno dovesti i deminerske timove Oružanih snaga BiH i imamo čvrsta obećanja da će učestvovati u deminiranju Purgarova gaja. To je 4. projekt u BiH koji je pripremljen a nikad nije realiziran", kazao je Mujić.

Ova je godina u znaku novog pristupa u finansiranju procesa deminiranja. Radi se o programu udruživanja budžetskih sredstava s donatorskim, a u tu svrhu u općinskom budžetu planirano je 50.000 KM.

Prilikom rasprave o problematici deminiranja na sjednici Općinskog vijeća Cazin donesen je zaključak da se od Vlade Unsko-sanskog kantona traži da u budžetu obezbjedi bar onoliko novca koliko je Općina obezbjedila za potrebe deminiranja, navodi RTV Cazin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: