{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Cazinu 2,5 miliona metara kvadratnih "sumnjive" površine

F
16.5.2012. u 09:37
0
0
U Cazinu 2,5 miliona metara kvadratnih "sumnjive" površine
0
U Cazinu 2,5 miliona metara kvadratnih "sumnjive" površine
Cazin
Iako Cazin nije u značajnijoj mjeri kontaminiran minama, sporost u deminiranju je evidentna. Od 1996. do danas očišćeno je oko 194.000 metara kvadratnih, prošle godine svega 5.000 metara, a "sumnjivo" je još oko 2,5 miliona metara kvadratnih.
S obzirom da za milion metara kvadratnih već postoje projekti, a među njima i oni koji su urađeni među prvima u BiH, nadležne službe i lokalne vlasti nastojaće ove godine ubrzati proces deminiranja.

Šef Službe za civilnu zaštitu Cazin Said Mujić kaže kako je nastavljena realizacija projekta otvorenog prošle godine, a dogovara se i realizacija drugih.

"To je čišćenje šume Beganović površine 19.748 metara kvadratnih, gdje je angažiran tim Civilne zaštite. Nastojimo konačno dovesti i deminerske timove Oružanih snaga BiH i imamo čvrsta obećanja da će učestvovati u deminiranju Purgarova gaja. To je 4. projekt u BiH koji je pripremljen a nikad nije realiziran", kazao je Mujić.

Ova je godina u znaku novog pristupa u finansiranju procesa deminiranja. Radi se o programu udruživanja budžetskih sredstava s donatorskim, a u tu svrhu u općinskom budžetu planirano je 50.000 KM.

Prilikom rasprave o problematici deminiranja na sjednici Općinskog vijeća Cazin donesen je zaključak da se od Vlade Unsko-sanskog kantona traži da u budžetu obezbjedi bar onoliko novca koliko je Općina obezbjedila za potrebe deminiranja, navodi RTV Cazin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: