U Galeriji "TAU"
49

U Čapljini održana tribina na temu nastanka i razvoja srednjovjekovne Humske zemlje

S. M.
Ovoga mjeseca u Galeriji "TAU" u održana je tribina pod nazivom "Humska zemlja i država dinastije Kotromanić", što je jedna u nizu historijskih tribina koje obrađuju bosanskohercegovačku prošlost pod vodstvom autora i predavača Ivana Prce, magistra historije i arheologije.

To je bila već peta naučno-edukativna tribina na ovu temu. Ideja autora ovog projekta u početku je bila uvezivanje historije grada Čapljine i njene okolice, uz osvrt na područje donjeg toka rijeke Neretve i južnog dijela Hercegovine.

"Više od dvije godine rada i ukupno pet odrađenih tribina dovelo nas je do brojke od oko 800 stranica živog teksta, što će u skorijoj budućnosti nakon preinaka i dorade tvoriti jednu jedinstvenu knjigu o čapljinskoj prošlosti i kulturnoj baštini", kazao je za Klix.ba autor projekta.

Prva naučno - edukativna tribina odrađena je 30. septembra 2020. godine na kojoj su prezentirani radovi Ćire Truhelke i Carla Patsch uz osvrt na Mogorjelo, zatim 10. aprila 2021. godine odrađena je tama pod naslovom "Iliri na području grada Čapljine" u sklopu čega se govorilo o Ardijejima, Delmatima i Daorsima.

"Treća naučna-edukativna tribina nosila je naslov "Rimske ceste na području grada Čapljine - istraživanje Ive Bojanovskog i Radoslava Dodiga" u sklopu koje smo prezentirali rimsku historiju i cestovne komunikacije rimske provincije Dalmacije sa fokusom na ceste s područja Bosne i Hercegovine", kazao nam je Prce.

Četvrta tribina odrađena je 10. novembra 2021. godine, fokus je bio na staroj Drijevi (Gabeli), nekoć najvećem trgovištu Humske zemlje i kraljevine Bosne.

Posljednja tribina, kao i sve prethodne, održana je uz pokroviteljstvo Grada Čapljine.

Kao što je naglašeno, projekt za cilj ima promovisati grad Čapljinu i njena bogatstva, unaprijediti turističku ponudu, predstaviti lokalnoj zajednici bogatu prošlost, arheološke spomenike i kulturnu baštinu.

Kako je istakao Prce ovim projektom se promovišu univerzalne vrijednosti koje baštini Bosna i Hercegovina, različitosti i multikulturalnost koja se prenijela u sadašnjost. Cilj je nastaviti s prezentiranjem brojnih zanimljivosti vezanih za Čapljinu, arheološke spomenike i uopće bosanskohercegovačku historiju.