BiH
0

U Čajniču, Banjoj Luci i B. Novom ekshumirano sedam žrtava

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na tri lokaliteta danas je ekshumirano sedam žrtava, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Na lokalitetu Šamlići, na području općine Čajniče, ekshumirani su posmrtni ostaci dviju osoba za koje se pretpostavlja da su civili bošnjačke nacionalnosti stradali tokom 1992. godine na području Šamlića.

„Posmrtni ostaci ovih žrtava prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Goražde gdje će biti izvršena sudskomedicinska obrada i uzeti koštani uzorci da bi se DNK analizom utvrdio njihov identitet“, kazla je Čengić.

Na području Banje Luke, u mjestu Agino Selo, iz jame Smrdeljuša, ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci. Pretpostavlja se da je riječ o djetetu starosti između 15 i 16 godina.

Na pravoslavnom Novom groblju u Bosanskom Novom ekshumirani su posmrtni ostaci četiriju osoba, tri civila i jednog vojnika.

„Pretpostavlja se da je riječ o žrtvama srpske nacionalnosti stradalim u toku proteklog rata“, kazala je Čengić.

Po njenim riječima, koštani uzorci za DNK analizu uzeti su na licu mjesta, a posmrtni ostaci su vraćeni u grobna mjesta iz kojih su ekshumirani, gdje će ostati do konačne identifikacije.

Ekshumacijama na svim ovim lokalitetima, po naredbi Suda BiH, rukovodilo je Tužilaštvo BiH.