BiH
0

U Bosanskom Grahovu i Glamoču ekshumirani posmrtni ostaci više osoba

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na lokalitetu pravoslavnog groblja Donje Peulje na području općine Bosansko Grahovo i na lokalitetu pravoslavnog groblja Škrbljići-Vujakovići na području Glamoča, ekshumirani su posmrtni ostaci više osoba za koje se pretpostavlja da su žrtve iz proteklog rata.

Na području općine Bosansko Grahovo iz zajedničke grobnice na pravoslavnom groblju Donje Peulje ekshumirani su posmrtni ostaci triju osoba, dok su na lokalitetu Ječića klanac pronađeni dijelovi lobanje umotani u vojnu jaknu.

Ekshumacija na lokalitetu Sabljića jama u općini Bosansko Grahovo je prekinuta zbog pronalaska neeksplodiranih ubojitih sredstava u jami i bit će nastavljena.

Na području općine Glamoč na pravoslavnom groblju Škrbljići-Vujakovići iz pet grobnica ekshumirani su posmrtni ostaci šest osoba.

  • U svim ovim slučajevima pretpostavlja se da je riječ o žrtvama srpske nacionalnosti, a posmrtni ostaci su prevezeni u prosekturu gradskog groblja Banja Luka, gdje će biti izvršeno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje koštanih uzoraka da bi se DNK analizom, koju radi Međunarodna komisija za nestale osobe, utvrdio identitet ovih osoba, izjavila je Feni portparolka Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Ekshumacijama na svim lokalitetima po naredbi Suda BiH rukovodilo je Kantonalno tužilaštvo Livno.