Potvrdila inspekcija
891

U bureku pekare "Manja" u Kantonu Sarajevo pronađena svinjetina

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U toku redovnih inspekcijskih nadzora Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo krajem prošle godine, izvršen je nadzor nad poslovanjem privrednog subjekta "Krajina Klas", Poslovna jedinica Pekoteka "Manja" Vogošća.

U nadzoru je utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva, povodom čega su u skladu sa Zakonom o veterinarstvu ("Službene novine FBiH", broj 46/00) poduzete propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije.

"Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog i proizvod deklarisan kao 'burek mini zaleđeno', brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60%), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, so, pšenični gluten, biber, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača „Krajina Klas“ d.o.o. Banja Luka", saopćili su iz FUZIP-a.

Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gdje je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina.

"S obzirom da korištena metoda nije akreditirana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditovanu laboratoriju Evropske Unije, koja je potvrdila prisustvo svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa", dodaje se u saopćenju.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje posvećena zaštiti potrošačkih prava, te će i dalje u skladu sa propisanim nadležnostima vršiti kako redovne tako i vanredne inspekcijske nadzore u domenu zdravstvene i kvalitativne ispravnosti hrane i proizvoda široke potrošnje.