BiH
0

U Bugojnu ponovo otrovani psi lutalice, članovi udruženja za zaštitu životinja ogorčeni

FENA
Foto: Bug.ba
Foto: Bug.ba
Nakon najnovijeg trovanja pasa lutalica na području općine Bugojno saopćenjem za javnost oglasilo se Udruženje za zaštitu životinja "Flekica“ iz tog grada.

"Ovih dana izvršeno je četvrto po redu trovanje pasa lutalica u Bugojnu u periodu od marta do danas. Pronašli smo šest leševa a strahujemo da je taj broj veći. Na nekoliko mjesta u gradu, uglavnom pored kontejnera, pronašli smo mišomor pomiješan sa hranom za pse, što navodi na zaključak da su životinje uginule od posljedica konzumiranja ove smjese. S obzirom da u gradu ima i onih koji sumnjaju da se radi o otrovu, uzeli smo uzorak sa jednog mjesta kako bismo ga poslali na analizu na Veterinarski fakultet u Sarajevu", navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Obratili su se relevantnim institucijama kao i nadležnim organima u Općini koji, kkao navode u Udruženju, nisu pokazali nikakav interes za rješavanje problema.

"S obzirom da su sva naša dosadašanja upozorenja o potrebi da se pitanje pasa lutalica konačno riješi ostajala bez odgovora, obratit ćemo se za pomoć Uredu OSCE-a u Travniku", stoji u saopćenju.

Iz Udruženja "Flekica“ upozorili su stanovništvo na mogućnost pojave zaraznih bolesti, jer se uginuli leševi pasa nalaze u zapuštenim prostorima, gdje ih je teško pronaći, a kako je otrov bacan blizu zelenih površina postoji opasnost od trovanja djece, koja se igraju u neposrednoj blizini.

Ogorčeni su i činjenicom da mnogi građani podržavaju trovanje životinja koje su, kažu, najbolji čovjekovi prijatelji.

"Pratimo situaciju u Bugojnu, i jasno nam je da je bilo slučajeva da su psi napadali ljude. Ali, treba znati da pas nikada neće napasti ako ga ne dirate. On reagira isključivo ako je nečim izazvan i ugrožen, zbog čega se instinktivno brani. Gladni su i žedni i praktično umiru. Nije nam jasna pasivnost građana koji radije hranu bacaju u kontejnere umjesto da nahrane nekog gladnog psa. I na taj način bi doprinijeli poboljšanju stanja. Rješenje problema vidimo u kastraciji odnosno smanjenju populacije pasa", smatraju u Udruženju "Flekica“.

Uvjereni su da bi odgovorni mogli pronaći novac za izgradnju azila samo da postoji veća volja i želja da se problem riješi.