BiH
7

U Brčkom nabujala rijeka odnijela put, kritično u Palanci i Gornjem Rahiću

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Brčkom od sinoć pada kiša koja je nanijela velike štete u južnom dijelu Brčko Distirkta gdje je u selu Rašljani nabujala rijeka odnijela put.

Na više lokacija ugroženi su mostovi, a nabujala rijeka Brka iz ležišta je iščupala elekto stub kojeg "drže žice". Teška situacija je i u Gornjem Rahiću, Palanci, Brci, gdje je poplavljeno i lokalno mezarje. Putna komunikacija je prekinuta na potezu Brčko - Cerik.

Stanovništvo na ugroženim područjima nijemo posmatra nabujale rijeke koje nose sve pred sobom, te pomažu rodbini i komšijama da iznesu najpotrebnije stvari iz poplavljenih kuća.

"Pomažem bratu da spasi neke stvari. Još uvijek se nije oporavio od prošle poplave i opet mora napustiti svoju kuću" kazao je za AA Džemal Đonlić iz Palanke.

Admira Lišić iz Gornjeg Rahića je očajna jer voda uveliko ugrožava  kuću i štalu, a ona i suprug sa troje djece su nezaposleni.

"Ovo je katastrofa. Tri godine molim nadležne da mi urade potporni zid. Suprug je privatno angažirao bager koji je trebao nasuti šljunak kako nam ne bi plavilo, ali je osuđen na dvije godine uvjetno jer nije smio sići bez dozvole. Ovo je nečuveno", kaže Lišić.

Uroš Vojnović sa svojim saradnicima je obišao ugrožena područja, nakon čega je kazao da je ovo ponavljanje scenarija iz aprila ove godine.

"Kritični su Brka, Palanka, Rašljani, Islamovac, Gornji Rahić i u Maoči imamo manjih problema. Sitacija se nagore mijenja iz minute u minutu. Relativno pod kontrolom držimo situaciju. Ekipe Civilne zaštite su spremne ukoliko bude potrebe za evakuacijom stanovništva. Ako je vjerovati vremenskim prognozama moglo bi doći do pogoršanja", kazao je Vojnović.