BiH
0

U Brčkom mirni protest građana nezadovoljnih socijalnim položajem

FENA
Brčko
Brčko
Na mirnom protestu koji su danas u podne na Trgu pravde u Brčkom organizirali Udruženje građana “Glas radnika 92.” i neformalna grupa građana “Budući pripravnici", okupilo se više od stotinu građana koji su na ovaj način izrazili nezadovoljstvo socijalnim položajem u kojem se nalaze.

"Usvajanjem budžeta za ovu godinu u kome za radnike koji su ostali bez posla 1992.godine, nije predviđena ni socijalna pomoć, vlast Brčko Distrikta je dokazala da ne vodi brigu o najugroženijim građanima, te da krši osnovna ljudska prava i radna prava. Tražimo od vlasti da nam se poveže radni staž i da se svakom radniku koji je na birou obezbijede stalna mjesečna primanja za normalan život", kazao je na današnjim mirnim protestima Muhamed Halilović, član Organizacionog odbora brčanskog Udruženja «Glas radnika 92.».

Dražen Ružičić, predstavnik neformalne grupe «Budući pripravnici», kazao je da od vlasti traže da se u rebalansu odvoji dovoljan iznos sredstava za zapošljavanje pripravnika koji se trenutno nalaze na zavodu za zapošljavanje.

"Tražimo odgovorniju vlast, vlast koja će obratiti pažnju na mlade, stare nezaposlene. Tražimo strategijska dugoročna rješenja usmjerena prema građanima Distrikta", dodao je Ružičić.

Predstavnike oba udruženja, niko od lokalnih zvaničnika nije primio iako su pismenim zahtjevom od 28. maja zatražili za danas sastanak s gradonačelnikom, zbog čega su još nezadovoljniji najavili da će u skladu sa zakonom nastaviti i dalje svoje aktivnosti.