Apel za vakcinaciju
0

U Brčkom drastično povećanje broja zaraženih, moguće uvođenje novih mjera

A. K.
Brčko: Zabrinjavajući rast broja zaraženih koronavirusom (Foto: A. K./Klix.ba)
Brčko: Zabrinjavajući rast broja zaraženih koronavirusom (Foto: A. K./Klix.ba)
Nakon novogodišnjih praznika i u Brčko distriktu se bilježi drastično povećanje broja zaraženih koronavirusom, zbog čega nadležni razmišljaju o uvođenju novih mjera, potvrđeno je za Klix.ba.

Na prostoru Brčko distrikta koronavirusom aktivno su zaražene 1.422 osobe, a drastično povećanje broja novih slučajeva bilježi se u proteklih sedam dana. U posljednjem turnusu testiranja riječ je o 161 osobi koja je dobila pozitivan nalaz.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na bolničkom liječenju su 32 pacijenta, a s teškim formama oboljenja covid-19 su nevakcinisane osobe, zbog čega su nadležni još jednom apelovali i istakli važnost imunizacije.

Krizni štab u brčanskom zdravstvu danas je održao redovnu sjednicu na kojoj su aktuelnu situaciju ocijenili alarmantnom. Zbog toga se ide u smjeru eventualnog uvođenja novih mjera.

"Kriznom štabu za zaštitu i spašavanje date su preporuke da se eventualno uvedu nove mjere, koje moraju biti obrađene po pitanju ekonomskih i drugih segmenata. Konkretno, pooštravanja još uvijek nije bilo, ali je zatraženo da inspekcija i policija vrše pojačanu kontrolu poštivanja mjera, odnosno nošenja maske u zatvorenom prostoru uz poštivanje fizičke distance od jednog i po metra", kazao je za Klix.ba Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na sjednici je govoreno i o načinu izvođenja nastave u drugom polugodištu, a jedan od prijedloga je i skraćivanje perioda izolacije za osobe koje su vakcinisane dvjema ili trima dozama. Prije svega to je predloženo zbog zdravstvenih radnika koji su u izolaciji, imaju pozitivan PCR test, a asimptomatski su slučajevi.

"Kada je riječ o procesu vakcinacije, mi sada imamo smanjen broj osoba koje se žele imunizirati. Posebno je poražavajuće da imamo znatno veći broj osoba koje žele primiti treću dozu vakcine, u odnosu na prvu", naglasio je Šadić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Inače, prvom dozom vakcine dosad su vakcinisane 18.603 osobe, obje doze je primilo njih 17.737, dok se imunizaciji trećom, odnosno booster dozom podvrglo 1.625 Brčaka.

"U bolnici uglavnom leže osobe koje nisu vakcinisane i one imaju težu kliničku sliku. Mi svakodnevno apelujemo da se proces vakcinacije mora intenzivirati, ali, nažalost, odziv je loš i pored velikog broja doza vakcina kojima raspolažemo", dodao je Šadić.

Tokom ove srijede u Brčkom očekuju dopremanje i vakcina kompanije Moderna, koje su u Bosnu i Hercegovinu stigle posredstvom donacije.