Aerodrom Sarajevo
84

U Bosnu i Hercegovinu stiglo 10,5 hiljada Pfizerovih vakcina, prva isporuka iz EU

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu dopremljen je prvi kontingent vakcina iz mehanizma "EU4Health", čiji je osnivač Evropska unija. BiH je danas dobila 10.530 vakcina Pfizer/BioNTech.

Nedugo uoči dolaska aviona s vakcinama u Sarajevo su došli i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg.

Zvaničnicima EU i Austrije dobrodošlicu je poželio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.


Varhelyi je stigao u Sarajevo u sklopu posjete državama Zapadnog Balkana, a naglasio je kako donacijama vakcina EU šalje poruku podrške svim državama ovog regiona.

Iz mehanizma "EU4Health", a posredstvom Vlade Austrije, BiH očekuje ukupno 214.000 doza Pfizerovih vakcina do augusta, a putem istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza AstraZenece iz Poljske.

BiH i dalje očekuje blizu milion vakcina koje su plaćene kroz COVAX mehanizam.

Istovremeno, Federacija BiH i dalje ne uspijeva sklopiti direktan sporazum i nabaviti vakcine, dok u RS postepeno dolaze vakcine iz Rusije i Kine.