Vrijedna donacija
101

U Bosnu i Hercegovinu iz Kine stiglo 50.000 Sinopharm vakcina protiv korone

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Bosnu i Hercegovinu je danas stigla donacija od 50.000 vakcina protiv koronavirusa kineske kompanije Sinopharm, koje je donirala Narodna Republika Kina.

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, istakla je da je ova donacija izuzetno vrijedna u vremenu kada se svaka doza vakcina željno iščekuje ne samo u BiH već i cijelom svijetu.

"BiH se suočava s problemom spore isporuke vakcina te je tako i nestrpljenje stanovnika svakim danom izraženije, a medicinski djelatnici ulažu najveći napor da se izbore s ovom pandemijom. Veliki izazov je pred svima nama, tako da je današnja isporuka 50.000 Sinopharmovih vakcina više od same donacije. To je prijateljska gesta koja ulijeva nadu da nismo sami i da ćemo nastaviti započetu vakcinaciju", navela je Gudeljević.

Podsjetila je da je Kina od početka pandemije bila istinski prijatelj BiH te da je u više navrata slala pomoć u vidu medicinske opreme i sredstava, zaštitnih maski i PCR testova.

"Donacija je potvrdila da Kina uprkos svim problemima s kojima se i sama susreće misli na druge i pomaže im. Zahvaljujem im još jednom u nadi da će naši susreti s maskama i distancom biti zaborav i da će to sve biti nova stara realnost", naglasila je Gudeljević.

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping je također pozitivno komentarisao odnos ove i naše države. Dodao je da je i BiH bila uz Kinu u ključnim trenucima pandemije koja je bila zahvatila ovu državu.

"Kada se pandemija pojavila u BiH, potpisali smo Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti zdravlja i medicinskih nauka. Kineska vlada je angažovala charter let kojim su u BiH dostavljena medicinska sredstva. Kina je u proteklom periodu održala i videosastanke s medicinskim ekspertima, gdje smo razmijenili iskustva. Narodi ovih dviju zemalja su solidarnošću pokazali da možemo biti bliski kao susjedi iako smo geografski udaljeni", poručio je Ji Ping.