Jasan alarm
114

U Bosni i Hercegovini zabilježen prvi slučaj velikog kašlja: U Mostaru preminula dvomjesečna beba

G. Š.
Foto: Ž.M./Klix.ba
Foto: Ž.M./Klix.ba
U našoj zemlji je zabilježen prvi slučaj zarazne bolesti velikog kašlja ili hripavca, od kojeg je u Mostaru uslijed drugih komplikacija na odjelu pedijatrije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici preminula dvomjesečna beba koja nije bila vakcinisana.
Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Eniz Čolaković, navodeći kao je to jedini do sada registrovan slučaj u kantonu i na području Federaciji BiH.

"Imali smo jedno dijete koje je u bolnicu na pedijatriji primljeno 8. oktobra i kod njega je dijagnosticirana bakterija koja izaziva hripavac, koji je klinički i laboratorijski potvrđen. Nažalost, to dijete je uslijed nekih drugih komplikacija koje i je imalo 11. oktobra preminulo", kazao je Čolaković za Klix.ba.

Ističe da beba nije bila vakcinisana, zbog zdravstvenih komplikacija, te naglašava da ne treba dizati paniku, ali da je ovo jasan alarm, kako svi roditelji trebaju svoju djecu redovno vakcinisati, jer po njegovim riječima, to je jedini način da ih zaštite od zaraznih bolesti.

Opasnosti zaraze

Upozorio je i na opasnost da se val zaraze, koji je zahvatio susjednu Hrvatsku prelije na našu zemlji zbog velike migracije i činjenice da su djeca do sedme godine koja nisu vakcinisana u velikoj opasnosti od ove bolesti.

"Pratimo stanje i za sada nema ni jedan prijavljen slučaj hripavca u HNK ni u Federaciji BiH, a ukoliko se stanje promjeni obavijestit ćemo javnost o tome", kaže nam Čolaković.

Podsjeća da je prije pojave ovog slučaja, hripavac u HNK zadnji put zabilježen 2018. godine, te priznao kako ga zabrinjava činjenica da je mnogo roditelja koji djecu ne vakcinišu redovno.

"Protiv hripavca bi trebalo da se krene sa vakcinacijom u drugom mjesecu, te da se revakcinacija uradi tokom druge godine. Međutim, kod nas je problem što roditelji ne dovode svoju djecu redovno", ustvrdio je Čolaković.

Ističe da to potvrđuju podaci, prema kojima je u drugom mjesecu, 90 posto djece vakcinisano, protiv hripavca, a u četvrtom je taj postotak pao na blizu 80 posto, da bi na kraju revakcinacija u drugoj godini iznosila oko 40 posto.

"To je veliki problem i ja uvijek sugerišem da roditelji vakcinišu djecu. To je jedini način i najbolja preventiva, jer uvijek postoji prijetnja da će nam se vratiti one bolesti koje smo praktično iskorijenili", upozorio je Čolaković.

Naglašava da je po pitanju vakcinacije u prva dva do tri mjeseca kad se dijete rodi, zastupljenost jako dobra i preko 90 posto, ali da je cilj imati pokrivenost vakcinacijom 95 posto, da bi djeca dobila kolektivni imunitet, jer uvijek postoji pet posto djece koja se ne mogu vakcinisati.

Ali, kako navodi problem je u tome što se jedan dio djece se ne vakciniše ili se ne izvrši redovna vakcinacija i revakcinacija, što dovodi do problema. A koliko mogu biti pogubni ,kako naglašava najbolje govore podaci iz prošlosti.

Poziv na vakcinaciju

"Do 1959. godine, dok nije uvedena vakcina, to je bila najsmrtonosnija bolest ovih prostora, ali zahvaljujući toj vakcini koja je 1959. godine uvedena bolest je stavljena pod kontrolu", naglasio je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Pozvao je sve roditelje da se nad ovim podacima zamisle, te naglasio da je hripavac bolest koja ne traje dan ili dva, već dvije do šest sedmica uz komplikacije, koju mogu biti fatalne.

Također je naglasio da će iduće sedmice u HNK stići vakcine protiv gripe, koje će odmah biti distribuirane u centre za vakcinaciju, te pozvao sve građane, a posebno one sa hroničnim oboljenjima, da se na vrijeme vakcinišu i zaštite od neželjenih posljedica.