Nelegalno pribavljeno
19

U Bosni i Hercegovini za četiri godine prikupljeno i uništeno oko 25.000 komada oružja

S. Š.
U Sarajevu je danas održan regionalni koordinacioni sastanak koji je posvećen suzbijanju nelegalnoj trgovini oružjem i municijom, nakon kojeg su saopćeni podaci koje je Bosna i Hercegovina ostvarila u ovom segmentu.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić saopćio je rezultate koje je BiH postigla tokom zajedničke kampanje koja je imala za cilj potaknuti svijest građana oko nelegalnog posjedovanja oružja.

Nešić je istaknuo da je BiH iskazala jasnu opredijeljenost za jačanjem kontrole malog oružja i lakog naoružanja. U tom smislu data, u proteklom periodu data je podrška kampanji "Oružje ne štiti, oružje ubija".

Cilj dvodnevne konferencije o ovoj temi, a koja se održava u Sarajevu, Nešić kaže da je međusobno informisanje o aktivnostima implementacije dokumenata Mapa puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja oružja te trgovine oružjem i municijom na Zapadnom Balkonu.

"Evidentno je da u ovom trenutku, osim migrantske krize, krijumčarenje oružja jedna od najvećih problema. Posljednji incidenti koji su se desili na teritoriji i Srbije predstavljaju veliku opomenu za sve nas. Tragična iskustva govore o tome da morao biti više fokusirani na stvaranje sigurnijeg okruženja. Kontinuirano radimo na usklađivanju na svih 12 zakona o oružju, a oni su usklađeni sa evropskom direktivom", saopćio je Nešić.

U tom smislu, Nešić dodaje i kako su unaprijeđeni skladišni kapaciteti policijskih agencija i usluga na ukupno 17 lokacija, a u periodu od 2018. do 2022. godine u BiH je prikupljeno i uništeno oko 25.000 komada oružja.

Nešić je za kraj istaknuo i da će BiH nastaviti svoju kampanju u cilju stvaranja što sigurnijeg okruženja za građane.