{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Bosanskom Šamcu pod vodom je i Azizija džamija

19.5.2014. u 12:40
56
23
U Bosanskom Šamcu pod vodom je i Azizija džamija
56
Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović sa saradnicima posjetio je Bosanski Šamac, koji se, kako je saopćeno iz Muftijstva tuzlanskog, među najugroženijim područjima u našoj zemlji.
Muftija Fazlović tokom obilaska poplavljenih područja
Muftija Fazlović tokom obilaska poplavljenih područja


Stanje u Bosanskom Šamcu je teško, jer je nivo vode u gradu ravan nivou u rijekama Sava i Bosna. Najniži je na dubini od 1,30 metara, a na mjestima je visok i pet metara.

Muftija Fazlović, s kojim su bili član Operativnog štaba Muftijstva tuzlanskog Mehmedalija Čandić i Nusret-ef. Kujraković, glavni imam Medžlis IZ-e Gradačac, uvjerili su se da, iako u nemogućim uslovima, ipak se u gradu odvija život na spratovima kuća, u potkrovljima i na višim spratovima zgrada.

Pod vodom je, kako prenose, i Azizija džamija, novi i moderni islamski centar koji još nije svečano ni otvoren.

Glavni imam u Bosanskom Šamcu Safet-ef. Karahmetović i njegovi džematlije brinu se o svim Bošnjacima, kao i o drugim građanima grada.

Safet-ef. Karahmetović veliki je borac u ovoj teškoj situaciji, jer je danonoćno sa svojim džematlijama, s njima dijeli nevolje koje su ih snašle i brine se o njihovim potrebama u hrani, vodi i dr.



Veliku pomoć građanima Bosanskog Šamca, bez obzira na nacionalnu ili drugu pripadnost, svakodnevno pružaju brojni pojedinci i organizacije iz susjednog Gradačca.

Muftija Fazlović je posebno naglasio da će Islamska zajednica u BiH dati svoj snažan doprinos u pravljenju plana pružanja urgentne pomoći ovome području, koja će biti izuzetno važna nakon povlačenja vode, i u tome će učestvovati s drugima.

Nakon obilaska područja Bosanskog Šamca muftija Fazlović je boravio u Odžaku.

U Odžaku se susreo s glavnim imamom Fahrudinom-ef. Mujanovićem i načelnikom općine Hajrudinom Hadžidedićem, koji su ga upoznali sa stanjem na tome području. U ovom gradu su sve snage mobilizirane na nasipima uz riječne tokove Save i Bosne.

Na području Medžlisa IZ-e Modriča najkritičnije stanje je u mjestu Modrički Lug.

Tokom obilaska ovoga džemata muftija je razgovarao s načelnikom općine Vukosavlje Elvirom Hadžiomerovićem. Razgovarali su o najvažnijim vidovima pomoći, koju treba uputiti u narednom periodu: za obnovu vodovoda, putne infrastrukture, dostavu sjemena za obnovu sjetve i stočnu hranu.

Muftija je naglasio da Islamska zajednica u BiH na području Muftijstva tuzlanskog kontinuirano pruža pomoć ugroženima i čini to preko džemata i MDD Merhamet. Određene aktivnosti će koordinirati s kriznim štabovima u kantonu i općinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: