{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Bosanskoj Krupi proglašeno stanje elementarne nepogode

19.3.2018. u 11:35
234
14
U Bosanskoj Krupi proglašeno stanje elementarne nepogode
234
Općinski štab Civilne zaštite Bosanska Krupa jutros je na nastavku sjednice otvorene još prije sedam dana, zbog poplava i velikog broja klizišta, u Bosanskoj Krupi proglasio stanje elementarne nepogode.
Vodostoji rijeka i manjih vodotoka u Bosanskoj Krupi jučer su opet usljed kišnih padavina bili povišeni. U nedjelju dva sata iza ponoći Una je još jednom u posljednjih nekoliko dana dostigla svoju kritičnu tačku od 290 cm. Do 7 sati je narasla još 4 cm, međutim od tada njen nivo ima tendenciju laganog opadanja ili se nalazi u stanju mirovanja. Vodostaj Une izmjeren danas u 10 sati u Bosanskoj Krupi iznosi 288 cm, a u Bosanskoj Otoci 297 cm. Dakle, situacija je trenutno zadovoljavajuća, ali zbog plavljenja poljoprivrednih zemljišta, putnih komunikacija i pojave sedam većih klizišta, proglašeno je stanje elementarne nepogode.

"Primorani smo bili proglasiti stanje elementarne nepogode, usljed naglog topljenja velikog snijega i obilnih kiša. Već šest dana imamo vrlo visok vodostaj koji je u nekoliko navrata i prelazio kritičnu tačku. Imali smo puno troškova, međutim najvažnije je da smo u najvećem dijelu uspjeli zaštititi domaćinstva, bilo je prodora vode, ali smo odmah reagovali i uspjeli sanirati. Ono što nam sada stvara najveći problem su veliki broj klizišta, za sada sedam i to ne malih, koji će zahtijevati značajna finansijska sredstva. Zbog nepovoljne vremenske prognoze nas očekuje period neizvjesnosti i zbog toga smo u stalnom zasjedanju, moramo biti spremni na sve što nas čeka u narednim danima“, kazao je komandant Štaba Armin Halitović.

Klizišta su evidentirana u Prvomajskoj ulici i u naseljima Vrletnica, Crkvina, Jokina Kosa, Hodžinac, Kozarice i Drenova Glavica. U pojedinim dijelovima put je potpuno odsječen, dok se u ostalim saobraćaj odvija otežano, jednom trakom. Što se tiče posljedica od poplava, voda je prodrla u dva domaćinstva, u Bihaćkoj ulici i u naselju Uzune, međutim reagovalo se odmah i spriječila šteta većih razmjera. Ekipe Civilne zaštite i komunalnog preduzeća su na terenu, prate situaciju, i prema onome što se moglo čuti na sjednici Štaba, situaciju drže pod kontrolom.

"Ovdje moram da istaknem saradnju lokalnog stanovništva koje se zaista odaziva na sve naše pozive i pomažu kad dođu ekipe i Civilne zaštite i komunalnog preduzeća, dakle građani su tu, spremni pomoći da se ti odbrambeni nasipi postave kako bi se zaustavio prodor vode u domaćinstva", dodao je Halitović.

Na sjednici Štaba je i demantovana informacija koja se posljednjih dana javlja u medijima da voda u Bosanskoj Krupi nije za piće. Direktor JKP "10. juli" Nijaz Tatarević kaže da se voda redovno kontroliše, te da je i trenutno ispravna, dakle upotrebljiva i za piće, saopćeno je iz Kabineta načelnika Općine Bosanska Krupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: