BiH
23

U Bosanskoj Gradišci prvi put otvoren Zimski grad: Predstave, muzika, klizanje i mnogo praznične zabave

Klix.ba
(Foto: Kulturni centar Gradiška)
Bosanska Gradiška prvi put dočekuje praznike u pravom prazničnom stilu s mnogo zabavnih sadržaja. U organizaciji Kulturnog centra Gradiška prvi put je otvoren Zimski grad na platou ispred ove ustanove.

Građani ovog bh. grada su oduševljeni i masovno posjećuju sve sadržaje. Zimski grad sadrži klizalište, pet kućica u koje su smješteni pčelari, proizvođači organske hrane, suvernirnica Zavičajnog muzeja i Kulturni centar, a tu je i prostorija za Mašu i medu koji se redovno druže sa djecom i organizuju brojne aktivnosti. Tu su i ugostiteljski objekti koji služe tople napitke i hranu.

"Nastojimo da svaki dan bude tematski, da animiramo ljude i unesemo čaroliju u njihov život, da se zbliže i da im izmamimo osmijeh, u čemu i uspijevamo. Najveće interesovanje je izazvalo klizalište koje je stalno puno i o kojem djeca stalno pričaju", rekao je direktor Kulturnog centra Gradiška Željko Blagojević.

U okviru ove manifestacije djeca su pisala Djeda Mrazu koji je pročitao njihova pisma i pripremio paketiće koji će biti podijeljeni 23. decembra, kada će dječica uživati i u predstavi "Pismo Djeda Mrazu".

Bit će održano i takmičenje "Igre na ledu" svake subote od 24. decembra od 9 do 11 sati u kategorijama Ciciban (od 4 do 7 godina) i Pioniri (od 8 do 12 godina).

"Na kraju će biti održano finale, a najbolji će dobiti paketiće od pravog Djeda Mraza koji ima pravu bradu. Tu je mnogo pozorišnih predstava, plesnih sekcija i iz dana u dan organizujemo nešto novo i edukativno", rekao je Blagojević.

KUD Kolovit iz Bosanske Gradiške organizovat će i Tradicionalni dan u Zimskom gradu u okviru kojeg će održati radionicu na kojoj će učiti djecu tradicionalnim igrama, naučiti praviti tradicionalne frizure i šminku, a na kraju će održati koncert uz muziku uživo.

"Za 30. decembar planirana je i proslava dječije Nove godine uz nastup hora Vrapčići, a 31. decembra će biti organizovan i doček Nove godine za odrasle, ali trebamo dogovoriti još detalja. Bitno je da smo uspjeli obradovati naše građane i učiniti im praznične dane posebnim", rekao je Blagojević.

Zimski grad je otvoren svaki radni dan od 9 do 22 sata, a vikendom do 23 sata. Program je kreiran u saradnji s gradiškim volonterima, prijatelj ovog projekta je Zavičajni muzej, dok je trgovački centar Tropic generalni sponzor.