BiH
84

U BKC-u otvorena izložba "Bosna, okovi" autora Buze i Hubjera

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu večeras je otvorena izložba pod nazivom "Bosna, okovi" dvojice autora Envera Buze i Maka Hubjera.

Na izložbi je na jednoj strani galerije predstavljeno oko 40 slika, koje je autor Buzo radio u idiličnom prikazu prošlosti, bosanskim običajima i tradiciji, dok je na drugoj strani galerije mladi bh. umjetnik Hubjer posjetiocima predstavio svoj rad pod nazivom "Okovi", a riječ je o lobanjama sa povezima naslikanim na crnoj podlozi.

Mozda na prvu ovo izgleda kao nešto nespojivo i da odudara jedno od drugog, ali cilj autora, kako i sami kažu, je i bio da prikažu jedno sjećanje na prošlost kroz oči slikara, koji se sjeća jedne utopije i lijepih vremena, i prikaz današnjice i tame kroz oči jednog mladog umjetnika.

"Veza između ove dvije stvari mi je logična i želim da poručimo ljudima da se prisjetimo slika iz prošlosti i nekadašnjih ideala i na osnovu toga gradimo budućnost, a ne da zatvaramo oči, usta i uši pred problemima", kazao je mladi autor i student ALU u Sarajevu Hubjer.

Ističući kako najveću inspiraciju pronalazi u svom rodnom gradu i državi te tami i letargiji koja je društvo okovala nakon rata, Hubjer je kazao da mu je inspiracija i Srebrenica, te da tri lubanje sa povezima predstavljaju "najčišću prezentaciju njegovog zapažanja" i da time želi poručiti da se prekine sa šutnjom kako u BiH, tako i šire.

Podsjetivši da je svoj rad već predstavljao u Sarajevu i Srebrenici, Hubjer je najavio i svoju izložbu u okviru performansa "Live For Srebrenica" koji će se naredne godine održati u Beču.

Umjetnik Buzo je u izbjeglištvu u Holandiji na platno prenio lijepa sjećanja iz rodne Bosne, a te slike je večeras predstavio sarajevskoj publici. Riječ je o poznatom humanitarcu, koji je i večers organizirao aukcijsku prodaju slika, od kojih će sredstva biti uplaćena u te svrhe.