BiH
0

U Bijeljini postavljena LED rasvjeta

FENA
USAID projekt Ekonomija energetske efikasnosti - 3E je, zajedno s Gradom Bijeljina i UNDP-om, zvanično inaugurirao završetak zajedničkog projekta - povećanje energetske efikasnosti ulične rasvjete u tri ulice i gradskom parku u Bijeljini.

Radovi na ovom projektu su obuhvatali zamjenu starih, živinih sijalica s novim, energetski efikasnim LED sijalicama. Zajednička investicija partnera na ovom projektu je bila 151.000 KM.

Ovaj pilot projekt je unaprijedio energetsku efikasnost ulične rasvjete u u tri ulice i gradskom parku u Bijeljini.

Postojeće sijalice su zamijenjene s LED sijalicama i ostvarena je ušteda u potrošnji energije od 70 posto.

USAID-ov projekt Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,5 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od javnog i privatnog sektora.

Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže da energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije.

Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži - u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu.

Mjere energetske efikasnosti je relativno lako provesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala 1.6 milijarde dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.