BiH
7

U Bijeljini poplavljeno više od 5.000 kuća

FENA
Bijeljina
Bijeljina
Na gotovo cjelokupnom području Grada Bijeljina, do 15.00 sati, došlo je do pogoršanja situacije usljed poplava.

Posebno je loša situacija u centru grada gdje se širi poplava iz kanala Dašnica.

Ukupno je poplavljeno više od 5.000 kuća, ne računajući kuće u gradu, potvrđeno je iz gradskog Štaba za vanredne situacije.

U centru Bijeljine su poplavljene ulice oko kanala Dašnica, Gavrila Principa, Filipa Višnjića, profesora Bakajlića, Miloša Obilića, Majevička, 27. marta, naselje Tombak te dio Trga kralja Petra.

Nasip na Dašnici na koji je juče postavljeno više od 5.000 vreća sa pijeskom nije bio dovoljan da zaustavi širenje vode iz Dašnice. Stanovništvu je podijeljeno i oko 1.000 vreća za odbranu prilaza kućama i zgradama.

Najkritičnije tačke su još uvijekna Savskom nasipu - u Topolovcu, na potezu između Batkovića i Ostojićeva i kod Rače. Savski nasip, zbog brzog rasta nivoa Save, vrećama sa pijeskom intenzivno utvrđuju ekipe Civilne zaštite i mještani okolnih sela. Do sada su vreće postavljene u dva reda u dužini od gotovo jedan kilometar.

Pored Amajlija, u kojima je nivo vode znatno viši od nivoa tokom poplava 2010. godine, Drina je poplavila područje Dijelova i Popova, došla je do Etno-sela „Stanišići“ i tržnog centra FIS i nastavlja da plavi područje prema Dvorovima. U Mjesnoj zajednici Popovi je poplavljeno oko 90 posto domaćinstava, a evakuisano je jedno dijete.

Nivo vode u Janji blago opada, najvjerovatnije zbog pucanja nekih nasipa, pa voda otiče prema Bijeljini.

Štab Civilne zaštite u Janji nastavlja da radi u Vatrogasnom domu, a u Janji su i ekipe raftera iz Foče koje pomažu stanovništvu.

U Vršanima je stanje nepromijenjeno, lokalno stanovništvo evakuiše stoku. U Dragaljevcu se stanje popravlja i manje rječice na ovom području se povlače.

U Velikoj Obarskoj nadiru podzemne vode, a poplavljeno je oko 60 posto sela.

Vodosnabdijevanje je redovno, sem u pravcu Janje, gdje je smanjen pritisak u cijevima.

Vladi RS je upućen zahtjev za pomoć u terenskim vozilima, lakim utovarivačima, transportnim kamionima, kamionima za prijevoz stoke, čamcima sa pentama, pumpama za crpanje, helikopterom za podršku i evakuaciju, dubokim i plitkim čizmama, kabanicama i šatorima. Također, ugroženom stanovništvu je potrebna konzervirana hrana, hrana za bebe, pitka voda, životne namirnice, hrana za stoku.

Zbog vode koja se kreće Ulicom Srpske vojske u Dom zdravlja u Bijeljini može se ući samo iz Ulice Galac.