Nije alarmantno
15

U Bihaću poplavljeno šest kuća, građani Sanskog Mosta na oprezu

Piše: M. D.
(Foto: Klix.ba)
U gradovima na području Unsko-sanskog kantona za sada nema značajnih problema u vezi s poplavama iako su padavine posljednja dva dana obilne.

U Bihaću je došlo do izlijevanja iz kanala za oborinske vode i potoka u nekoliko mjesnih zajednica.

Najviše problema imaju mještani Kamenice, Velikog i Malog Luga, Pokoja i Vedrog Polja, a prema podacima nadležnih službi Grada prijavljeno je plavljenje šest kuća i jedne garaže.

Još uvijek ima vode na putu prema Vedrom polju u dužini od blizu 40 metara. Mehanizacija Civilne zaštite Bihaća, JP Vodovod i JKP Komrad sinoć su pročistili odvodne kanale i tako znatno ublažili posljedice padavina.

U Bihaću je u posljednja 24 sata palo 84 litra kiše po kvadratnom metru, a vodostaji Une i pritoke Unca nisu u velikom porastu. U Kulen Vakufu visina Une jutros u 9 sati iznosila je 97 centimetara, a početak javnog obavještavanja o vodostaju je na 320 cm, dok je u Martin Brodu vodostaj 148 centimetara, a početak javnog obavještavanja jena 250 cm.

Zabilježen je porast nivoa rijeke Klokot čiji je vodostaj jutros iznosio 377 cm i ima rast od 10 cm na sat. Obilne padavine dovele su do zamućivanja vode na svim izvorištima koja se koriste za vodoopskrbu grada Bihaća pa je građanima preporučeno da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe.

U Sanskom Mostu je stanje prilično mirno. Vodostaj Sane jutros je iznosio 222 cm, a s obzirom na najavljenu količinu padavina može se očekivati izlijevanje pritoka i stvaranje bujica u potocima. Građanima je preporučeno da se samoorganiziraju preko mjesnih zajednica ukoliko bi zbog padavina došlo do eventualnog plavljenja kuća.

U općini Bosanska Krupa Štab Civilne zaštite je održao sastanak s kojeg je stiglo upozorenje građanima o kritičnim dijelovima općine koji uvijek budu poplavljeni prilikom izlijevanja vode iz riječnih korita. Za sada stanje nije dramatično jer vodostaji Une i Krušnice daleko su od kritične tačke od 290 cm. Najveći problem bi, kao i u većini slučajeva do sada, mogli izazvati vodotoci druge kategorije, odnosno potoci, koji se uprkos redovnom čišćenju zatvaraju bacanjem različitog otpada, što onemogućava normalan protok vode.

Štab civilne zaštite u Bosanskoj Krupi kaže da će nabaviti dodatne vreće za pijesak, ali da i sada raspolaže dovoljnim brojem, koje će biti isporučene na dobro poznate kritične tačke na teritoriji cijele općine. U toku dana pripadnici komunalnog preduzeća, civilne zaštite, obići će sve lokacije, snimiti stanje i otkloniti sve eventualne smetnje prevenciji, zaštiti od poplava. Također, svim građanima Bosanske Krupe na raspolaganju će biti sva mašinerija kojom raspolažu nadležne službe, baš kao i pripadnici civilne zaštite, komunalnog preduzeća, dobrovoljnih vatrogasnih društava "Bosanska Krupa" i "Otoka".