BiH
0

U Bihaću obustavljen gradski prijevoz

FENA
Veći dio bihaćkih prijevoznika u gradskom saobraćaju danas je obustavio prijevoz putnika na području grada.

Nakon okupljanja ispred Sportske dvorane Luke svoje nezadovoljstvo, zbog izmjene lokacije za polazno i odlazno stajalište autobusa, izrazili su protestnom vožnjom, koristeći zvučne signale na vozilima.

Prijevoznici traže izmjenu odluke o regulaciji saobraćaja Grada Bihaća i dodjelu novog stajališta za autobuse, koje bi bilo isključivo u vlasništvu Grada, kojem bi oni plaćali naknadu za korištenje površine, odnosno nove lokacije.

Naime, zbog građevinskih radova na dvjema novim investicijama u centru grada, dosadašnje stajalište na Trgu Slobode je ukinuto, te je novo određeno na Autobusnoj stanici privatne kompanije Unatransport u Bihaću.

Organizatori ovog okupljanja i javnog protesta sastali su se s predstavnicima Gradske uprave, kako bi pronašli zajedničko rješenje za svoje probleme.

Stajališe na Autobusnoj stanici Unatransporta je, kako su ustvrdili, neprihvatljivo za njihovo poslovanje. Korištenje te lokacije, naglašavaju, znači dodatno finansijsko opterećenje, uz nove takse, koje bi poskupile i karte za krajnje korisnike njihovih usluga, a ukazali su i na niz nepravilnosti u radu Autobusne stanice.

Za njih je jedini izlaz nova lokacija u vlasništvu Grada, međutim u Gradskoj upravi ističu da su ugovore o novoj lokaciji potpisali svi prijevoznici, te da i dalje na snazi ostaje odluka o Autobusnoj stanici kao dolaznom i polaznom stajalištu.

Prijevoznici su kazali da će istrajati u obustavi saobraćaja dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a Gradska uprava, ukoliko se ne postigne kvalitetan dogovor, najavljuje mogućnost ponovnog raspisivanja javnog poziva za prijevoz učenika, kojeg Grad finansira u cjelosti.