BiH
167

U Bihaću obilježen dan "Oluje": Pripadnici Armije i HVO su, rame uz rame, branili ovaj grad

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Regije Bihać, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježju u katoličkom groblju u Žegaru, te obilaskom centralnog šehidskog mezarja Humci, danas je obilježena 21. godišnjica od akcije Hrvatske vojske (HV) "Oluja", zahvaljujući kojoj je deblokiran i tadašnji Bihaćki okrug.

Delegacije udruga HVO Bihać, Gradskog organa uprave te političkih stranaka položile su danas cvijeće, zapalile svijeće i odale počast poginulim u toku vojno-policijske akcije "Oluja" na središnjem križu groblja u Žegaru.

"Tih dana Bihaćki okrug je oslobođen od blokade. Snage odbrane, kojeg su činile 5. Korpus i u određenoj mjeri HVO, spasile su grad Bihać. Možemo reći da su drugi nas deblokirali, dok smo mi sebe sačuvali i odbranili. Svaka čast Hrvatskoj vojsci i Republici koja je pripomogla državi BiH, ali i obratno, da se uspostavi nova konstelacija političkih i vojnih snaga", izjavio je Ivan Prša, ratni zapovjednik Glavnog stožera HVO Regije Bihać.

Ermin Zulić, v.d. gradonačelnika Bihaća, kazao je da su se pripadnici Armije RBiH i HVO Regije Bihać zajedno, rame uz rame, borili za ovaj grad i državu BiH.

"Ovo je još jedan dokaz da je ova regija i u onim najtežim vremenima, za razliku od mnogih područja u BiH, cijelo vrijeme egzistirala, živjela i radila na multietničkim i multireligijskim principima, jer su pripadnici HVO i 5. korpusa zajednički branili bedeme ovog grada", rekao je Zulić.

Također, istaknuto je i da je današnji dan veoma značajan za ovaj kraj, budući da je Bihaćki okrug u toku rata 1201. dan bio u okruženju.

"Svi smo mi stali, gotovo goloruki, u odbranu ovog grada. Iako postoje i oni koji negiraju ovaj datum, braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata neće dozvoliti da ovaj dan padne u zaborav", kazao je Bernardo Vuković, predsjednik organizacionog odbora današnjeg obilježavanja.

Komanda 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine imala je u vidu značaj "Oluje" za ovaj dio Bosne i Hercegovine, tj. Unsko-sanski kanton, budući da je spajanje bh. vojske s hrvatskom praktično značilo deblokadu cijelog Bihaćkog okruga i smanjivanje linije fronta sa 260 na nepunih 70 kilometara. Zbog tog je Komanda 5. korpusa odlučila svoje jedinice uputiti u susret Hrvatskoj vojsci.

Na sutrašnji dan, 6. augusta 1995. godine upriličen je i zvaničan susret pripadnika Hrvatske vojske i Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine na državnoj granici, na mostu na rijeci Korani u Tržačkim Raštelima, gdje su se sastali komandanti-generali Marijan Mareković i Atif Dudaković.