Regija
276

U Kninu zapaljena zastava Republike Srbije

Klix.ba
Grupa mladića i djevojaka je, uz taktove Thompsonove pjesme, na oduševljenje prisutnih zapalila srpsku zastavu u Kninu, nekoliko sati nakon što pripadnici IX. bojne Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) marširali tim gradom u kojem se održava središnja svečanost Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, pjevajući ustaške pjesme.

Na snimku objavljenom na YouTubeu je u prvom planu mladić bez majice koji na stolu pokušava zapaliti srpsku zastavu. To mu nije pošlo za rukom, pa mu je neko u pomoć priskočio bakljom. Zastava je planula, a to je izazvalo oduševljenje prisutnih, mahom mladića i djevojaka, javlja Index.

Index.hr javlja kako su pripadnici IX. bojne Hrvatskih obrambenih snaga cijelo vrijeme uzvikivali i ustaški pozdrav "Za dom - spremni!".

"Policija ne reagira nego ih propušta, a časnici Hrvatske vojske u svečanim odorama im mašu i dižu palac u znak podrške. Policija na motorima nije ni trznula prolazeći kraj povorke, a drugi su im pak pomaknuli barikadu kako bi mogli mirno proći", javio je Index.

Glasnogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor Hini je potvrdila incident i rekla da policija postupa po prijavama građana.

Hrvatska danas obilježava 21. godišnjicu vojnoredarstvene akcije "Oluja", kojom su oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u Bosni i Hercegovini.

Središnja svečanost održava se u Kninu s koje se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obratila političkim protivnicima.

"Želim poslati poruku onima koji su hrvatsku državu nazvali slučajnom, a ovih su dana otišli toliko daleko da su rekli da su Hrvatsku stvorile zločinačke udbaške strukture. voljom hrvatskoga naroda i ogromnom većinom na referendumu 1990. i pobjedom u Domovinskom ratu. Hvala onima koji su dali živote za našu slobodu i za našu budućnost mira", rekla je Grabar Kitarović, aludirajući na ranije izjave bivšeg premijera Zorana Milanovića.

"Poštujemo svaku žrtvu, jer je svaki život jednakovrijedan, ali 'Oluja' je bila etički čista i briljantno izvedena akcija. Hrvatska politika nije odobrila ni jedan osvetnički čin", rekla je.

Podsjetila je kako je "hrvatski narod kroz svoju povijest vodio mnoge bitke, ali je i u pobjedama i u porazima ostao dostojanstven".

"Danas smo pred većim izazovima nego u danima odbrane Hrvatske. Krajnji je čas da prionemo oslobađanju domovine od malodušja i pesimizma. Pravog napretka neće biti sve dok stranački interesi budu iznad nacionalnih. Uspijemo li postići potreban napredak u spremnosti svih političkih aktera da daju svoj doprinos jedinstvu, posebno u privrednoj i demografskoj politici, uspjeh neće izostati. To je danas prva mjera našeg domoljublja", dodala je Grabar Kitarović.

Pozdravila je sudionike 'Oluje', a posebno se sjetila prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i bivšeg ministra obrane Gojka Šuška.

Prethodno je Grabar-Kitarović, zajedno s državnim i vojnim vrhom, prisustvovala svečanom podizanju zastave na kninskoj tvrđavi.

Ondje su tradicionalno pročitana imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u "Oluji".

U Knin su već pristigli brojni građani kojih se, po najavama, očekuje oko 100.000. Među njima su brojni hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi koji su 1995. godine sudjelovali u "Oluji".

S tvrđave svečanost će se preseliti u središte grada gdje će Dan pobjede biti obilježen cjelodnevnim programom.