BiH
537

U BiH živi 90 multimilionera koji posjeduju oko devet milijardi dolara

Klix.ba
Bosna i Hercegovina ima 90 multimilionera čije bogatstvo je procijenjeno na oko devet milijardi dolara.

Iako je zemlja u teškoj ekonomskoj i društvenoj krizi, broj multimilionera se za godinu dana povećao sa 85 na 90, podaci su Nezavisnih novina koji su potvrđeni iz kompanije Wealth-X, specijalizirane za prikupljanje informacija o superbogatašima u cijelom svijetu.

Imena ovih superbogataša nisu poznata, kao ni način na koji su stekli enormno bogatstvo u vrijeme kada se većina bh. stanovnika bori s osnovnim egzistencijalnim problemima i kada jedan od pet stanovnika živi ispod granice siromaštva. Ekonomski analitičar Igor Gavran je Nezavisnim kazao da ne bogaćenje pojedinaca tipično za države poput BiH, sa poludemokratskim i nedemokratskim sistemima.

Prema njegovim riječima, sve je više ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih, a srednji sloj se gubi. "Vrlo je lako zaključiti da je jedan broj njih do tolikih sredstava mogao doći na nelegalan način", ističe Gavran.

On izražava bojazan da je među 90 multimilionera u BiH najmanje onih koji se bave proizvodnjom i stvaranjem novih vrijednosti. Doktor ekonomije, Izudin Kešetović, smatra da najveće bogatsvo proističe iz utaje poreza, a slično misli i sociolog Esad Bajtal koji kaže da je u pitanju "kriminalizirana grupa".

Prema metodologiji rada Wealth-X, svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 miliona dolara spada u kategoriju multimilionera. To podrazumijeva gotovinu, nekretnine, umjetnine, avione, helikoptere i luksuzne automobile, ali i dionice. Zanimljivo je da je u BiH sa 2012. na 2013. godinu broj superbogataša porastao sa 65 na 85, a ukupna imovina sa osam na devet milijardi dolara.

U istom periodu stopa rasta broja superbogataša i njihovog kapitala bila je 30,2 posto, što je bilo daleko najviše u Evropi (druga najviša bila je u Luksemburgu, 9,4 posto).

Na ovaj način BiH je došla "na korak" do Srbije, koja u ovom momentu ima 100 superbogataša (29. mjesto u Evropi), dok je vodeća u regiji Hrvatska, sa 280 multimilionera, i zauzima 23. mjesto na Starom kontinentu.

Osim ove tri države niti jedna bivša jugoslovenska republika nema ovoliki broj superbogataša, čak ni razvijenija Slovenija, koja je godinama punopravna članica EU.

Zemlja s najviše multimilionera je Njemačka, na drugom mjestu je Velika Britanija, a treća Švicarska.