Najviše ih u Mostaru
244

U BiH žive 752 osobe koje imaju sto i više godina, najstariji 114-godišnji Sarajlija

Piše: Dž. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najstarija osoba u Bosni i Hercegovini živi u Kantonu Sarajevo i ima 114 godina, dok u našoj zemlji žive ukupno 752 osobe koje imaju stotinu i više godina.

Kako saznajemo iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), u našoj zemlji je mnogo više žena koje imaju stotinu i više godina.

"Od ukupnog broja stogodišnjaka, muškaraca je 214, a žena 538", kazali su nam iz IDDEEA-e.

Najviše stogodišnjaka živi u Mostaru i to 46, od čega 13 muškaraca i 33 žene.

Do prije dva mjeseca, u BiH je živjelo 769 osoba starijih od stotinu godina kada je također broj žena koje su napunile 100 i više godina bio dvostruko veći.

Inače, kako saznajemo, nastarija osoba u BiH je muškarac rođen 25. septembra 1904. godine koji živi na području Općine Stari Grad Sarajevo.

Najstarija osoba na svijetu je 115-godišnja Kane Tanaka. Vjeruje se kako je najdugovječnija osoba na svijetu dosad bila Francuskinja Jeanne Calment koja je živjela 122 godine i 164 dana. Najdugovječniji muškarac u historiji je Japanac Jiroemon Kimura koji je živio 116 godina i 54 dana.

Način ishrane, što manje stresa i životna sredina su neki od najčešćih savjeta koji su dugoviječne osobe izdvajale kao segmente kojih su se u životu pridržavali.