BiH
40

U BiH zabilježeno više slučajeva ugrožavanja aviona laserom

FENA
Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS), u suradnji sa BHDCA u narednom periodu planira provesti odgovarajuće aktivnosti u svrhu suzbijanja ugrožavanja sigurnosti letenja u Bosni i Hercegovini putem lasera.

U velikom broju država prisutan je rastući trend usmjeravanja laserskih zraka prema avionu, namjerno ili nenamjerno.

Takve radnje objektivno predstavljaju ozbiljno ugrožavanje sigurnosti leta aviona, te se stoga u pojedinim državama poduzimaju, osim preventivnih i rigorozne represivne mjere, poput zatvorske kazne ili visokih novčanih kazni.

Po postojećim međunarodnim iskustvima i prikupljenim podacima, ugrožavanje zračnog prometa događa se i najizraženije je tokom kritičnih faza leta, odnosno tokom faze polijetanja i slijetanja aviona, pri čemu se izvor laserskih zraka, prema tvrdnjama pilota, nalazi u bližoj okolici aerodroma.

Usmjeravanje zrake prema zrakoplovu ili pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima na vjetrobranskom staklu, te mogućnošću zasljepljivanja pilota, te njegovim nekontroliranim reakcijama. Stoga, samo usmjeravanje laserske zrake prema avionu, namjerno ili nenamjerno, predstavljaju ozbiljno ugrožavanje sigurnosti leta zrakoplovom.

U periodu od 2011. do 2014. godine, po podacima Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, u BiH je zabilježeno sedam slučajeva ugrožavanja prometa upotrebom laserskih zraka, dok je prema podacima Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo u periodu od 2011. do 2013. godine zabilježeno 118 slučajeva.

Svjetska praksa pokazala je da su počinitelji uglavnom mlađa populacija između 15 i 25 godina, kojima ova protuzakonita aktivnost predstavlja svojevrsan vid zabave.

U SAD-u se napad laserom karakterizira kao teroristički čin, dok je u Rusiji takav oblik vandalizma postao izrazito čest. Takozvani 'laser huligani' godišnje laserima 'napadnu' aerodrome čak 56 puta.

"Međunarodni aerodromom Sarajevo u suradnji sa MUP KS, Jedinicom Granične policije AS i BH ANSA-om u narednom periodu planira provesti odgovarajuće aktivnosti u svrhu suzbijanja takvog ugrožavanja sigurnosti letenja u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, vršit će se distribucija informativno propagandnog materijala kako bi se javnost upoznala sa ovim problemom, a planirano je i održavanje predavanja u osnovnim školama. Također se očekuje izmjena ili dopuna Zakona od strane BHDCA, kojima bi se ova oblast detaljnije uredila, kao i sačinjavanje što efikasnijih procedura za postupanja u slučaju ometanja posada laserskim zracima", izjavio je direktor Sektora upravljanja sistemima Međunarodnog aerodroma Sarajevo Nermin Zijadić, saopćeno je iz MAS-a.