{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH stotine nesmjenjivih državnih službenika koji nemaju povjerenje ministara

24.5.2015. u 22:30
22
97
U BiH stotine nesmjenjivih državnih službenika koji nemaju povjerenje ministara
22
U BiH stotine nesmjenjivih državnih službenika koji nemaju povjerenje ministara
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministri na državnom i entitetskom nivou u Bosni i Hercegovini zatekli su u svojim resorima razgranatu birokratsku strukturu koja prema važećim zakonima skoro pa ne može biti smijenjena.
Godinama se u BiH bezuspješno najavljuju izmjene i dopune Zakona o državnoj službi, prema kojim bi pomoćnici ministara na državnom i entiteskom nivou trebali izgubiti status državnih službenika, odnosno kojim bi se njihov mandat direktno vezao za mandat izabranog zvaničnika.

Uprkos najavama izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi, kojim bi se trebao regulisati ovaj problem, trenutne vladajuće političke stranke pokazale su da nisu spremne uhvatiti se u koštac sa problemom, a jedan od ključnih uzroka takvog stava je činjenica da je većina nesmjenjivih državnih službenika zaposlena po stranačkoj liniji.

U BiH na državnom nivou postoji nekoliko stotina državnih službenika, od čega je više od 60 zaposleno na funkcijama pomoćnika ministara u Vijeću ministara BiH. Njihovu nesmjenjivost štiti Agencija za državnu službu (ADS) BiH i Zakon o državnoj službi BiH prema kojem pomoćnik ministra mora dati svoju saglasnost da bi bio smijenjen.

Odluka o nesmjenjivosti pomoćnika ministara u Vladi Federacije BiH donesena je za vrijeme Alijanse za promjene, koju je predvodila Socijaldemokratska partija BiH, od kada počinje gomilanje zaposlenika u administraciji i maksimalna politizacija zvaničnih institucija bh. entiteta.

Politizacija je, kako na entitetskom, tako i na državnom nivou dovela do stvaranja nepovjerenja s obzirom na to da ministri nemaju povjerenja u rukovodeće strukture koje su im nametnule druge političke opcije.

U susjednim državama ovaj problem je riješen imenovanjem pomoćnika ministara na period trajanja jednog mandata, sa mogućnošću ponovnog izbora.

Ministri u Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije BiH imaju u prosjeku pet pomoćnika, a neki od njih su na funkciji deceniju i više. Najbolji primjer su Dragiša Mekić i Dušan Nešković, pomoćnici u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ermin Pešto i Samir Agić, pomoćnici ministra sigurnosti BiH, Miodrag Pandurević, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH, te Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH.

U Vladi Federacije BiH najviše pomoćnika zateklo je aktuelnu ministricu finansija Jelku Miličević i to njih osam, te ministra zdravstva Vjekoslava Mandića kojem je nametnuto sedam pomoćnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: