BiH
22

U BiH stotine nesmjenjivih državnih službenika koji nemaju povjerenje ministara

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministri na državnom i entitetskom nivou u Bosni i Hercegovini zatekli su u svojim resorima razgranatu birokratsku strukturu koja prema važećim zakonima skoro pa ne može biti smijenjena.

Godinama se u BiH bezuspješno najavljuju izmjene i dopune Zakona o državnoj službi, prema kojim bi pomoćnici ministara na državnom i entiteskom nivou trebali izgubiti status državnih službenika, odnosno kojim bi se njihov mandat direktno vezao za mandat izabranog zvaničnika.

Uprkos najavama izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi, kojim bi se trebao regulisati ovaj problem, trenutne vladajuće političke stranke pokazale su da nisu spremne uhvatiti se u koštac sa problemom, a jedan od ključnih uzroka takvog stava je činjenica da je većina nesmjenjivih državnih službenika zaposlena po stranačkoj liniji.

U BiH na državnom nivou postoji nekoliko stotina državnih službenika, od čega je više od 60 zaposleno na funkcijama pomoćnika ministara u Vijeću ministara BiH. Njihovu nesmjenjivost štiti Agencija za državnu službu (ADS) BiH i Zakon o državnoj službi BiH prema kojem pomoćnik ministra mora dati svoju saglasnost da bi bio smijenjen.

Odluka o nesmjenjivosti pomoćnika ministara u Vladi Federacije BiH donesena je za vrijeme Alijanse za promjene, koju je predvodila Socijaldemokratska partija BiH, od kada počinje gomilanje zaposlenika u administraciji i maksimalna politizacija zvaničnih institucija bh. entiteta.

Politizacija je, kako na entitetskom, tako i na državnom nivou dovela do stvaranja nepovjerenja s obzirom na to da ministri nemaju povjerenja u rukovodeće strukture koje su im nametnule druge političke opcije.

U susjednim državama ovaj problem je riješen imenovanjem pomoćnika ministara na period trajanja jednog mandata, sa mogućnošću ponovnog izbora.

Ministri u Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije BiH imaju u prosjeku pet pomoćnika, a neki od njih su na funkciji deceniju i više. Najbolji primjer su Dragiša Mekić i Dušan Nešković, pomoćnici u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ermin Pešto i Samir Agić, pomoćnici ministra sigurnosti BiH, Miodrag Pandurević, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH, te Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH.

U Vladi Federacije BiH najviše pomoćnika zateklo je aktuelnu ministricu finansija Jelku Miličević i to njih osam, te ministra zdravstva Vjekoslava Mandića kojem je nametnuto sedam pomoćnika.