BiH
652

U BiH stigla i Arminka Helić, Bosanka koja savjetuje britanskog šefa diplomatije

Pišu: E. Gorinjac - F. Vele
Arminka Helić, Angelina Jolie i William Hague (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bosanka Arminka Helić, viša savjetnica i zamjenica šefa kabineta Williama Haguea, britanskog ministra vanjskih poslova, i ovog puta je boravila u našoj zemlji kao član delegacije visokog britanskog zvaničnika.

Iako ima važnu ulogu u Haguevom kabinetu, posjete BiH ove uspješne Bosanke prođu prilično nezapaženo.

Pozdravila se na bosanskom

Kako je za Klix.ba ispričao član jedne bh. delegacije koja se sastala sa Jolie i Hagueom, Arminka se sa zemljacima iz BiH pozdravila na bosanskom jeziku, a potom, naravno, kao članica britanske delegacije, nastavila komunikaciju na engleskom jeziku. Opisuju je kao veoma ljubaznu i dobronamjernu osobu.

Dr. Arminka Helić, inače rodom iz Gračanice, bliska je saradnica ministra Haguea. Ugledni list The Daily Telegraph napravio je nedavno listu 100 najutjecajnijih britanskih konzervativaca, na koju su uvrstili i Helić.

Radi se stručnjaku za vanjsku politiku i članici Konzervativne stranke Velike Britanije. Britanski mediji su pisali da Helić ima velikog utjecaja na Haguea i njegove odluke.

Ona je Konzervativnoj stranci pristupila 1999. godine, a na trenutnoj poziciji je od 2006. godine.

Britanski mediji tvrde da se stavovi Arminke Helić često mogu prepoznati u istupima britanskog šefa dipomatije, te da se oni "nad njim nadvijaju poput sjenke".

Pisali su da je Helić veoma utjecajna među političkim krugovima u toj zemlji kada je u pitanju vanjska politika. Njoj su se pripisivale i zasluge u vezi s tim da je Hague promijenio mišljenje o Izraelu i napadima na Liban 2006. godine.

Inače, Helić je u Velikoj Britaniji od '90-tih godina.

Ona je bila i vođa Izbornog štaba Williama Haguea. Uglavnom britanski mediji ne zaboravljaju spomenuti da je ova svršenica Oxforda "plavooka bosanska muslimanka" koja je u Veliku Britaniju stigla tokom "krvavih etničkih sukoba u devedesetima". Često je tretiraju i kao "muslimansku emigranticu". Ovakve stavove pojedini britanski mediji nazvali su mračnim podmetanjima Hagueu.

Navodno je Helić posredovala između Angeline Jolie i Williama Haguea koji sada zajedno djeluju u kampanji protiv zlostavljanja žena. Jolie i Hague su u više navrata putovali zajedno u različite zemlje, upravo radeći na ovoj kampanji.

To je, između ostalog, svrha i njihove sadašnje posjete našoj zemlji. Njih dvoje će se danas sresti i sa članicama srebreničkih udruženja u Potočarima.

Šok u Srbiji

Otkriće da je Helić saradnica Haguea u maju 2010. godine je izazvalo šok u Srbiji. Toliko da je sklopljena cijela konstrukcija o tome da se "razvija pravi bošnjački lobi“ u novoj britanskoj vladi konzervativca Davida Camerona.

Srbijanski mediji su tada tvrdili da bi bošnjački lobi koji, navodno, predvodi Helić mogao imati veliki utjecaj na britansku politiku prema Bosni i Hercegovini. Štaviše, sve se dovelo u vezu s tadašnjom snažnom porukom ministra Haguea da "Evropa treba pokazati mišiće u BiH“ i da će se ta "zemlja zauzeti za sankcije protiv onih političara koji podrivaju bosansku državu".

U depeši je istaknuto i da je svoje mišljenje o BiH iznijela i Arminka Helić, savjetnica Williama Haguea, koja je dodala "da bi bilo od velike pomoći da se Amerika više angažira na Balkanu kako bi stvari krenule naprijed".

Dr. Arminka Helić je kćerka Džemke i Rasima Helića iz Gračanice, u Tuzlanskom kantonu.

Arminka ima četiri sestre koje žive u Tuzlanskom kantonu i sve su napravile uspješne karijere. Jedna od njih je ugledna tuzlanska sutkinja Vildana Helić. Također, jedna od Arminkinih sestara je i ugledna profesorica dr. Nizama Salihefendić, koja predaje na Medicinskom fakultetu u Tuzli.