Let iz Štokholma
187

U BiH se sutra vraćaju 54 osobe iz Švedske, Danske i Norveške, bit će u karantinu

N. V.
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je na današnjoj redovnoj konferenciji Kriznog štaba FBiH da sutra u BiH dolaze 54 bh. državljanina iz inostranstva.

U Bosnu i Hercegovinu sutra u večernjim satima, prema riječima Ajdinovića, dolazi najmanje 54 državljana BiH iz Danske, Norveške i Švedske. Oni dolaze iz Štokholma avionom kompanije FlyBosnia, a bit će smješteni u karantin u Studentskom domu Bjelave. Njih sedam, ili osam iz Republike Srpske, kako je kazao Ajdinović, bit će smješteni u Lukavici.

Kazao je da je u Bosnu i Hercegovinu jučer ušlo 627 osoba, što je više od stotinu u odnosu na dan ranije. Najviše njih ušlo je na graničnom prelazu Velika Kladuša (175), a zatim u Orašju (141) i Bosanskom Šamcu (98).

"Federalna uprava za inspekcijske poslove u kontinuitetu nastavlja vršiti inspekcijski nadzor na 15 graničnih prelaza i kontrolisati sve putnike. Ta 24-satna kontrola u jučerašnjem danu je pokazala da imamo nešto veći broj putnika koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu i to svakako predstavlja alarm", kazao je Ajdinović.

On je kazao da su federalni inspektori na granicama od 15. marta izdali 22.181 rješenje o izolaciji na 14 dana, a da današnjim danom ističe 1.402 rješenja o mjerama izolacije.

"Sutra ćemo imati broj od 13.551 lica za kojima je istekla mjera izolacije od 14 dana što predstavlja dodatni rizik kad su u pitanju mjere kontrole i kretanja građana", kazao je Ajdinović.

On je ponovo apelovao na građane da ne krše izrečene mjere.

Kada je u pitanju kretanje migranata bez maski i rukavica on je kazao da se policija maksimalno zalaže kako bi ih stavili pod kontrolu.