Centar za sigurnosne studije
82

U BiH se nalazi još 17.000 tona municije koju treba uništiti

FENA
Bosna i Hercegovina bi do kraja godine trebala utvrditi novu strategiju za borbu protiv malog oružja i lakog naoružanja za period 2013-2016, najavio je generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović u izjavi za Agenciju FENA.

Istaknuo je da se ta strategija fokusira na dva sigurnosna segmenta, i to na uništavanje viškova naoružanja koji su u posjedu Oružanih snaga BiH (OSBiH), te na nelegalno naoružanje koje je u posjedu građana, odnosno na problem koji već dugi niz godina opterećuje bh. društvo i predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik.

  • Dosad su na tom planu registrirani određeni pomaci, ali u BiH se još nalazi oko 17.000 tona municije koja je predviđena za uništavanje - pojašnjava Hadžović.

Radi se o zastarjeloj municiji, koja može biti i nestabilna, a čije skladištenje i čuvanje predstavlja veliki teret za OSBiH i iziskuje značajne resurse.

Kada je u pitanju nelegalno naoružanje u posjedu civila, generalni sekretar CSS-a podsjeća da određene analize pokazuju da je oko 750.000 komada takvog oružja još izvan kontrole, a što je posljedica minulog rata u BiH.

  • Činjenica je da to naoružanje predstavlja veliku opasnost po građane, jer 90 posto krivičnih djela počini se upravo tom vrstom naoružanja koja je lako dostupna na ilegalnom tržištu - precizira Hadžović.

Mišljenja je da bi, imajući u vidu ozbiljnost problema s kojim se BiH kao postkonfliktno i tranzicijsko društvo susreće, trebalo prisupiti harmoniziranju svih postojećih zakona o oružju.

U tom kontekstu podsjeća da je Vijeće ministara BiH 2009. godine donijelo odluku da se svi zakoni iz spomenute oblasti usaglase, bilo da se radi o kantonalnom ili entitetskom nivou, ali i da, uslijed nedostatka političke volje, ta odluka nije implementirana, niti je donesen krovni zakon na nivou BiH kako bi se na jedinstven način reguliralo pitanje posjedovanja oružja.

Strategijom za naredni četverogodišnji period se insistira na postizanju optimalnih rješenja, jer odsustvo političkog dogovora na tom planu umnogome otežava borbu protiv pojave da su, prema procjenama, ogromne količine naoružanja još u ilegalnom posjedu građana BiH.

U vezi s identificiranjem malog i lakog naoružanja u upotrebi je skraćenica SALW (engl. Small Arms and Light Weapons - - malo oružje i lako naoružanje).

Pod pojmom malo oružje podrazumijevaju se revolveri, pištolji i automatski pištolji, puške i karabini, puškomitraljezi, jurišne puške i laki mitraljezi i pripadajuća municija, dok se lakim naoružanjem podrazumijevaju teški mitraljezi, ručni lanseri granata montirani ispod cijevi, prijenosni i protuavionski topovi, bestrzajni topovi, minobacači kalibra ispod 81 mm, prijenosni protuoklopni raketni sistemi i prijenosni protuavionski sistemi i pripadajuća municija.