Tvrde iz Ministarstva
5

U BiH se može obaviti dijagnostika novog koronavirusa

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Na osnovu informacija kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova, u BiH se može obaviti dijagnostika svih koronavirusa uključujući novi koronavirus 2019 (novel CoV 2019). Riječ je o virusu koji je potekao iz kineskog Wuhana, a zbog kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila vanredno stanje na globalnom nivou.

"Bosna i Hercegovina će kao i do sada pratiti smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, te će poduzimati potrebne aktivnosti na osnovu donesenih preporuka prilagođavajući ih važećim zakonima u oblasti zdravstvene skrbi i procjenama ugroženosti stanovništva", odgovorili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH za Klix.ba.

Naša država je dobila nove preporuke koje još uvijek ne uključuju restrikciju međunarodnog putovanja ili trgovine zbog epidemije koronavirusa, kazali su u Ministarstvu civilnih poslova BiH za naš portal.

"U skladu sa najnovijim preporukama Odbora za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije, BiH putem nadležnih zdravstvenih institucija nastavlja sa provođenjem pojačanih mjera nadzora, prevencije i zaštite stanovništva, kao i mjerama koje se preduzimaju na sprečavanju mogućeg širenja epidemije u BiH", kazali su nam u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Također, navode kako se nastavlja sa provođenjem kontrola na graničnim prelazima s ciljem ranog otkrivanja simptomatičnih putnika, kako bi se, kako navode, provele dalje procjene i eventualno preduzele odgovarajuće mjere.

"BiH je informisana da nije isključeno dalje globalno širenje slučajeva u bilo kojoj zemlji, te su stoga sve nadležne institucije pripravne za mjere ograničenja, uključujući aktivan nadzor, rano otkrivanje, izolaciju i zbrinjavanje slučajeva, nalaženje kontakata i prevenciju daljeg širenja infekcije", istakli su iz Ministarstva.

Ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Ankica Gudeljević izjavila je da na svim graničnim prijelazima u BiH Granična policija u saradnji sa zdravstvenim sanitarnim inspektorima, svakog putnika koji dolazi iz Kine evidentira i provjerava na način da popune odgovarajući upitnik,