{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH se "gura" GMO hrana i loši proizvodi

S
30.1.2012. u 22:49
0
19
U BiH se "gura" GMO hrana i loši proizvodi
0
U BiH se "gura" GMO hrana i loši proizvodi
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da postoji sumnja da se Hrvatska želi osloboditi loših proizvoda prije ulaska u EU, izvozeći ih u BiH, kao i da se veliki broj genetski modifikovanih proizvoda uvozi u BiH.
Usorac je ukazao i na problem pokušaja zabrane izvoza mlijeka iz BiH u Hrvatsku, kao i problem leukoze goveda u Hrvatskoj.

"Želimo obavijestiti potrošače, kao i poljoprivredne proizvođače da je na sceni napad na poljoprivrednu proizvodnju Republike Srpske, kao i BiH'', izjavio je Usorac Srni.

Usorac je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede Srpske 20. decembra prošle godine zatražilo od Kancelarije za veterinarstvo BiH da bude provjereno stanje u vezi sa leukozom goveda u Hrvatskoj i zabrani uvoz goveđeg mesa i proizvoda od goveda u BiH dok ta susjedna zemlja ne riješi problem leukoze, koji su prijavili Kancelariji za veterinarstvo EU. Međutim, v.d. direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH Darko Čobanov nije odgovorio resornom ministru Miroslavu Milovanoviću.

''Postoji osnovana sumnja da se Hrvatska želi osloboditi loših proizvoda koji se ne mogu izvesti u EU, te ih guraju u BiH da bi se riješili ovih proizvoda prije ulaska Hrvatske u Uniju'', istakao je Usorac, izrazivši sumnju i da se veliki broj genetski modifikovanih proizvoda takođe ''gura'' u BiH.

On je istakao da Čobanov, ''državljanin Hrvatske na privremenom radu u Kancelariji'' ništa nije preduzeo niti ima namjeru da išta preduzme na otklanjanju ovih sumnji. "Ako su ove sumnje tačne, a najvjerovatnije da jesu, (Čobanov) onda učestvuje u sistematskom trovanju građana BiH'', istakao je Usorac i pozvao ga da podnese ostavku.

Usorac je istakao da Hrvatska ponovo pokušava obmanama da zabrani izvoz mlijeka iz BiH u tu zemlju, podsjetivši da je izvoz mlijeka u Hrvatsku na godišnjem nivou za šest miliona KM veći nego što Hrvatska izvozi u BiH.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj su to obrazložili time da BiH nema proizvodnju mlijeka i da dva hrvatska farmera mogu proizvesti mlijeka koliko cijela BiH, iako je u BiH već nekoliko godina stabilna proizvodnja od 250 miliona litara mlijeka godišnje, a u Hrvatskoj proizvodnja konstantno opada, kako po količini, tako i po broju proizvođača.

Usorac je pozvao Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, kao i sve entitetske vlasti, da se izjasne o ovim problemima i da kažu zašto se u BiH ne kontroliše hrana.

"Umjesto 52 šlepera nekakvog loja, u BiH ulaze 52 šlepera mesa. Uprava za indirektno oporezivanje i Tužilaštvo vode istragu, ali u ovakvoj državi, koja ne vodi računa o zdravlju svojih građana, ne zna se gdje je taj loj završio, ali ne može se ni znati, jer nikad nije ni uvezen'', istakao je Usorac.

On je naglasio da je Udruženje poljoprivrednih proizvođača - stočara Srpske, kao i federalno udruženje, o ovim problemima obavijestilo Predsjedništvo BiH i tražilo razgovor o ovim i ostalim temama zbog ugrožavanja zdravlja ljudi, kao i poljoprivredne proizvodnje, ali i opstanak 500 000 seoskih domaćinstava.

''Ako ništa ne bude preduzeto, upozoravamo građane ove države da im dolaze crni dani i molimo ih da ne kupuju uvoznu hranu koju niko ne želi da kontroliše'', upozorio je Usorac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: