{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U BiH razdruživanje nije moguće"

F
26.3.2010. u 14:48
0
79
"U BiH razdruživanje nije moguće"
0
"U BiH razdruživanje nije moguće"
Sjednica PIC-a (Foto: SRNA)
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) danas su na sastanku u Sarajevu osudili eskalaciju neodgovornih i huškačkih izjava kojima smo bili svjedoci u prošloj sedmici.
Kako je navedeno u izjavi ambasadora UO PIC-a, ova vrsta retorike i aktivnosti koje dijele ljude i podrivaju povjerenje među pripadnicima različitih naroda, te dalje polariziraju političku atmosferu, kontraproduktivno je za put BiH prema Evropi i šteti interesima njenih građana.

Riječi i djela političkih lidera, posebno onih koji su se po prirodi dužnosti koju obavljaju zakleli da će štititi Ustav i podržavati Dejtonski mirovni sporazum, imaju posebnu težinu na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Ambasadori Upravnog odbora, stoga, još jednom podsjećaju ove političke lidere na njihove važne obaveze i podsjećaju da PIC i postoji da bi osigurao potpuno poštivanje mirovnog sporazuma.

U tom svjetlu, ambasadori Upravnog odbora podvlače još jednom da je BiH međunarodno priznata i suverena država čiji teritorijalni integritet je zagarantiran međunarodnim pravom, uključujući i Dejtonski mirovni sporazum, prema kome se BiH sastoji od dva entiteta.

Izjave i aktivnosti koje podrivaju osnovne postavke Dejtonskog mirovnog sporazuma u bilo koju svrhu neprihvatljive su i prema ovom sporazumu razdruživanje nije moguće, ističu ambasadori UO PIC-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: