{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH prošle godine počinjeno 350 zločina iz mržnje

F
24.11.2014. u 14:05
2
10
U BiH prošle godine počinjeno 350 zločina iz mržnje
2
U BiH prošle godine počinjeno 350 zločina iz mržnje
Ured za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a (ODIHR) je na svojoj web stranici, koja služi za izvještavanje o zločinu iz mržnje, objavio podatke za 2013. godinu.
Web stranica, koja je pokrenuta u septembru, napravljena je s ciljem da državama članicama OSCE-a, civilnom društvu, medijima i javnosti olakša pristup informacijama o zločinu iz mržnje koje je ODIHR skupio.

Uz podatke koji su uključeni u prijašnje godišnje izvještaje, web stranica dopušta korisnicima da potraže i one iz države koja je predmet njihovog interesovanja.

Ovi podaci nažalost pokazuju da ljudi nastavljaju biti mete zločina iz mržnje širom regiona. Civilno društvo igra presudnu ulogu u izvještavanju o zločinu iz mržnje jer nadopunjava i kontekstualizira službene podatke, ali i otkriva praznine u službenim izvještajima.

ODIHR sa civilnim društvom, koje je njegov ključni partner, surađuje blisko kao i sa međunarodnim organizacijama, a sve sa ciljem da se unaprijedi izvještavanje o zločinima iz mržnje.

Informacije za 2013. godinu obuhvaćaju izvještaje 36 država, ali i podatke vezane za incidente o kojima su izvještavale međunarodne organizacije i civilno društvo, tako da pokrivaju ukupno 45 država. Podaci pokazuju da je u svim zemljama regiona u posljednje četiri godine u porastu broj zločina iz mržnje.

Za proteklu godinu u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 350 zločina iz mržnje, što je znatno više o odnosu na susjedne države (u Hrvatskoj je taj broj 35, a u Srbiji 64), dok je broj procesuiranih zločina iz mržnje u BiH 77, a za iste je kažnjeno 88 počinitelja.

OSCE misija u Bosni i Hercegovini je zabilježila 71 zločin iz mržnje koji uključuje rasizam i ksenofobiju, 21 prema pripadnicima i imovini vjerskih zajednica u BiH, jedan napad na LGBT aktiviste, kao i dva slučaja ozbiljnih prijetnji upućenih gej muškarcu od strane grupe.

Dvije nevladine organizacije dale su svoj doprinos izvještaju o zločinu iz mržnje za Bosnu i Hercegovinu za 2013. godinu.

Informacije koje je dostavilo Međureligijsko vijeće pokazuju da je zabilježeno 30 slučajeva zločina iz mržnje prema pripadnicima i imovini vjerskih zajednica.

Sarajevski otvoreni centar je druga organizacija koja je dostavila podatke o zločinu iz mržnje za BiH. Ti podaci se odnose na zločine iz mržnje počinjene prema LGBT osobama.

U skladu sa tim informacijama u protekloj godini su se desila četiri fizička napada, od kojih su tri bili grupni napadi, a jedan je rezultirao ozbiljnim povredama, došlo je do jedne oružane pljačke, pet prijetnji i napisan je jedan uvredljiv grafit.

Što se tiče zakonskog definisanja zločina iz mržnje u Bosni i Hercegovini, u Krivičnom zakonu Republike Srpske postoji definisan zločin iz mržnje, za koje su predviđene određene kazne, a u Krivičnom zakonu Brčko distrikta mržnja je definisana kao otežavajuća okolnost pri odmjeravanju kazne koja dovodi do kvalifikatornih oblika krivičnog djela.

U oba krivična zakona, i Republike Srpske i Brčko Distrikta, za pojedina krivična djela definisani su i kvalifikatorni oblici ukoliko su ta krivična djela motivisana mržnjom.

U Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine nažalost nije definisan zločin iz mržnje na sličan način. Zbog toga će Sarajevski otvoreni centar nastaviti zagovarati definisanje i usvajanje zločina iz mržnje u ovom zakonu i davati svoj doprinos budućim izvještajima o zločinu iz mržnje za BiH, saopćeno je iz Sarajevskog otvorenog centra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: