BiH
1

U BiH prekidi i otežano korištenje interneta

FENA
Iz BH Telecoma potvrđeno je za Agenciju Fena da su jučer i danas zabilježeni lokalni problemi s odvijanjem internet saobraćaja u pojedinim područjima, a koji su uzrokovani nestankom električne energije.

Potpuni prekid internet saobraćaja nastupio je u općinama: Maglaj, Tešanj, Doboj-Jug, Teočak i Sapna, a djelimični prekid u dijelovima općina: Nemila (Zenica), Zavidovići, Žepče, Olovo, Travnik, Teočak, Sapna, Vareš, Gračanica, Kakanj, Ilidža, Doboj- Istok i Čelić.

Korištenje usluga otežano je za oko 30.000 korisnika interneta i Moje TV i oko 40.000 korisnika fiksne telefonije, dok su internet kapaciteti međunarodnih linkova prema internet natprovajderima BH Telecoma u potpunosti u funkciji i nisu zabilježeni problemi u odvijanju internet saobraćaja.

Iz kompanije LogoSoft, čiji su korisnici uglavnom koncentrirani u Sarajevu i Zenici, istakli su da su problemi zabilježeni u dijelovima općine Zenica, ali da su njihove ekipe na terenu, te da nije došlo do prekida u odvijanju internet saobraćaja.

Također, navode da je usljed prekida na primarnom internet linku moguće da tokom dana bude otežano odvijanje internet saobraćaja, ali smatraju da prekida pružanja usluga neće biti.