{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U BiH potrošači žive na ivici egzistencije"

F
15.3.2011. u 12:34
0
3
"U BiH potrošači žive na ivici egzistencije"
0
"U BiH potrošači žive na ivici egzistencije"
Foto: Ilustracija
U organizaciji Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH i Udruženja potrošača "Klub potrošača" Tuzlanskog kantona, danas je u Sarajevu, povodom 15. marta - Međunarodnog dana potrošača, održana debata o temi "Mjesto, uloga i značaj potrošača u kreiranju tržišta Bosne i Hercegovine".
Cilj debate je da se u praktičnom smislu da doprinos rasvjetljavanju mjesta, uloge i značaja potrošača na tržištu BiH, koja kao jedinstven tržišni i ekonomski prostor treba da se pripremi da bude kompatibilna tržištima zemalja Evropske unije.

Na debati je istaknuto da veliki broj potrošača u BiH živi na ivici egzistencije. Porodična primanja su im nedovoljna za osnovnu korpu prehrambenih proizvoda, a smanjenja cijena nema.

"Dešavaju se jako loše stvari širom svijeta što neće doprinijeti stabilizaciji cijena na tržištu, već samo povećanju cijena", kazala je predsjednica Udruženja potrošača "Klub potrošača" i predstavnica upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH Gordana Bulić.

Navela je da u BiH postoji Zakon o zaštiti prava potrošača, kojim su definirana osnovna prava potrošača, te da je ovaj dokument usaglašen sa sličnim zakonima u EU.

"Osim zakona o zaštiti potrošača, u BiH su formirane državne i entitetske institucije koje su nosioci zaštite potrošača", dodala je Bulić.

Dopredsjednik Savjeta potrošača Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Midhat Hodžić rekao je da Udruženje potrošača ne može utjecati na formiranje cijena te da se radi na educiranju potrošača o njihovim pravima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: