Centar za humanu politiku
0

U BiH potreban nepristrasan monitoring izbora

Sarajevo-x.com
Centar za humanu politiku danas je uputio zahtjev Vijeću ministara BiH i državnom parlamentu kojim traži da se obezbijede budžetska sredstva za troškove javnog pozivanja, izbora i angažovanja međunarodno renomiranih organizacija koje bi vršile nepristrasan monitornig predizborne kampanje i ovogodišnjih oktobarskih izbora u BiH, saopćeno je iz ovog Centra.

Nepristrasan monitoring izbora u BiH značajno bi smanjio neregularnosti u izbornom procesu, vratio povjerenje i povećao izlaznost birača, učinio izbore poštenijim, dao veći legitimitet izbornim rezultatima i povećao međunarodni, evrointegracijski i demokratski kredibilitet BiH.

Centar za humanu politiku očekuje da će na narednim izborima biti masovnije korišteno podmićivanje birača, glasanje u ime odsutnih, dopisivanje direktnih glasova kandidatima na izborima i druge neregularnosti u izbornoj kampanji i na dan izbora.

Takođe se očekuje da će političke stranke i kandidati u predizbornoj kampanji koristiti znatno veća finansijska sredstva od dozvoljenih i prijavljenih, da će najveći dio finansijskih sredstava obezbjeđivati na nezakonit način i da će doći do povećane zloupotrebe javnih resursa za izborne ciljeve.