Ljubomir Sandić
1

"U BiH postoje slučajevi kršenja vjerskih sloboda"

SRNA
Ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubomir Sandić izjavio je da u BiH ima kršenja vjerskih sloboda, čije slučajeve ovoj instituciji uglavnom prijavljuju povratnici.

"Žalbe se najvećim dijelom odnose na skrnavljenje grobova i grobalja, vjerskih objekata, napade na vjerske službenike i povrat imovine", rekao je Sandić Srni.

Ističući da institucija Ombudsmena za ljudska prava za rješavanje ovih žalbi upućuje na nadležne institucije u lokalnim zajednicama, Sandić je saradnju sa tim institucijama u slučajevima kršenja vjerskih sloboda ocijenio pozitivnom.

"Saradnja sa nadležnim institucijama na ispitivanju slučajeva kršenja vjerskih sloboda, postupanjima po preporukama za ispitivanje tih slučajeva, preduzimanju mjera za pronalaženje počinilaca, preduzimanju mjera veće bezbjednosti, te pokretanja aktivnosti za ostvarivanje prava na imovinu pozitivna je", naveo je Sandić.

Prema njegovim riječima, u BiH i njenim entitetima, Republici Srpskoj i Federaciji BiH, neophodne su neprekidne mjere na uspostavljanju međunarodnih standarda kojima se garantuju i obezbjeđuju vjerske slobode, kako većinskih, tako i manjinskih naroda u BiH.

"Posebno su potrebne neprekidne mjere na podizanju svijesti građana i institucija o potrebnom visokom stepenu nacionalne i vjerske tolerancije u BiH, kao veoma važnom standardu za multietnička i multivjerska društva, što BiH jeste", istakao je Sandić.

On je rekao da je BiH obavezna da svim svojim građanima osigura vjerska prava i slobode, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

"Ova obaveza proističe iz osnovnih postulata demokratije i demokratskog društva, u kome svako ima pravo na slobodu vjeroispovijesti, što podrazumijeva slobodu da svaki čovjek, sam ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, manifestuje svoju vjeru ili uvjerenje podučavanjem, običajima, molitvom i obredom", objasnio je Sandić.

Ombudsmen za ljudska prava ističe da je pravo na slobodu vjeroispovijesti u BiH utemeljeno u njenom Ustavu.

"Po Ustavu BiH, BiH i enteiteti dužni su osigurati najviši nivo ovih prava i sloboda, čiji su standardi predviđeni međunarodnim aktima, kao Univerzalnom deklaracijom UN, Paktom o političkim i građanskim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i građanskim slobodama, koji imaju prioritet u primjeni nad svim ostalim zakonima", podsjetio je Sandić.

Stejt department objavio je godišnji izvještaj o vjerskim slobodama u svijetu, u kojem se navodi da su vjerske manjine širom BiH i dalje predmet diskriminacije.

U izvještaju se navodi da vlasti u BiH ograničavaju vjerskim zajednicama korištenje imovine, da su slabi rezultati istraga protiv napadača na vjerske objekte, te da je nezakonita izgradnja vjerskih objekata izvor tenzija i sukoba.